Νότια Κορέα: Αναλφάβητες γιαγιάδες στα θρανία – Λόγω υπογεννητικότητας δεν υπάρχουν μαθητές.

Εξαιτίας της γρήγορης γήρανσης του πληθυσμού και της εγκατάλειψης της υπαίθρου, τα δημοτικά σχολεία στην Νότια Κορέα αντιμετωπίζουν έλλειψη μαθητών.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν να καταργήσουν κάποιες τάξεις, μερικά σχολεία στρέφονται πλέον στους ηλικιωμένους, τις αναλφάβητες γιαγιάδες, οι οποίες όταν ήταν νέες δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο διότι στη Νότια Κορέα θεωρούνταν ότι δεν ήταν εκεί η θέση των γυναικών.

Η κορεατική κοινωνία είναι εδώ και αιώνες πατριαρχική. Η προτίμηση στα αγόρια είναι τέτοια που ακόμη και σήμερα οι γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλύπτουν το φύλο των εμβρύων στους γονείς τους. Έτσι, μέχρι τη δεκαετία του 1960 δεν ήταν περίεργο τα κορίτσια να μην πηγαίνουν στο σχολείο, κυρίως στην επαρχία.

Έρευνα που διεξήχθη το 2017 αποκάλυψε ότι το 67% των Νοτιοκορεατών άνω των 80 ετών δεν γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν, όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών.Νότια Κορέα: Αποκλεισμένες οι γυναίκες από τη μόρφωση

“Η γιαγιά μου μού έλεγε ότι μια γυναίκα που έχει γνώσεις πάντα καταλήγει να επαναστατεί. Γι’ αυτό μου απαγόρευσε να πάω στο σχολείο”, θυμάται η 75χρονη Γιανγκ Σέον – η οποία μαθαίνει να γράφει σε ένα σχολείο στη Σουντσεόν.

Η αντίθεση με τη σύγχρονη αντίληψη στη Νότια Κορέα, όπου η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για τις οικογένειες, είναι μεγάλη.

Η τεράστια βιομηχανική άνοδος της χώρας, που έφτασε στην 11η θέση παγκοσμίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνοδεύτηκε από την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Μέσα σε 30 χρόνια ο πληθυσμός των οικογενειών της υπαίθρου μειώθηκε κατά σχεδόν 70%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα η υπερανταγωνιστική κοινωνία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, καθώς πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά προκειμένου να μην βλάψουν την καριέρα τους.

Ο δείκτης γεννητικότητας ήταν 4,53 το 1970 και πέρυσι έπεσε κάτω από το 1 που είναι από τους πιο χαμηλούς δείκτες παγκοσμίως. Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας είναι τώρα 51 εκατομμύρια, όμως το 2067 αναμένεται να πέσει στα 39 εκατομμύρια, με τη μέση ηλικία τότε να ανέρχεται στα 62 έτη, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις.

“Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει μια διαδικασία γήρανσης σε έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό”, σχολιάζει η Τσο Σουνγκ – Χο του κορεατικού ινστιτούτου για την Υγεία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here