Phillip Lim: Ο διάσημος μόδιστρος εντυπωσιάζει και στη μαγειρική.


Ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Phillip Lim είναι πολύ καλός και στη μαγειρική, όπως φαίνεται από το πρώτο του βιβλίο με συνταγές της μητέρας του.

Ο Phillip Lim (Φίλιπ Λιμ), έγραψε βιβλίο για τη μαγειρική και εξήγησε πώς η νέα αυτή τέχνη τον βοήθησε να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του.

“Οι αναμνήσεις μου από τη μαγειρική είναι όλες συνδεδεμένες με τη μητέρα μου και την παιδική μου ηλικία” ανέφερε ο Lim.

“Η μητέρα μου είναι η πιο σκληρά εργαζόμενη που γνωρίζω – έραβε όλη μέρα, αλλά έφτιαχνε τρία θρεπτικά γεύματα την ημέρα για την οικογένειά της. Μπορώ να θυμηθώ τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές, περισσότερο από τα συγκεκριμένα συστατικά, είναι αυτές οι αισθητηριακές μνήμες που είναι χαραγμένες μέσα μου τις μεταφέρω σε αυτό το βιβλίο” δήλωσε ο σχεδιαστής μόδας.

Ήταν εκείνες οι αναμνήσεις από την πατρίδα του και τους ανθρώπους που του έλειπαν περισσότερο και οι οποίες τον ενέπνευσαν να ξεκινήσει την ενασχόληση με τη μαγειρική – ένα ταξίδι που κορυφώθηκε με το “More Than Our Bellies”, ένα βιβλίο με συνταγές της νότιας Ασίας, που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος με φωτογραφίες της Viviane Sassen, η οποία είναι καλλιτέχνης από την Ολλανδία.

“Το φαγητό είναι σαν την αγάπη για μένα, την αγάπη που ονειρευόμαστε, την αγάπη που δίνουμε και την αγάπη που λαμβάνουμε” γράφει ο σχεδιαστής μόδας στην εισαγωγή του βιβλίου του.Η μαγειρική σαν… φάρμακο

Για τον Lim, ο οποίος μετανάστευσε από την Ταϊλάνδη στην Αμερική κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Καμπότζη το 1975, το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος να έρθει πιο κοντά στο σπίτι του.

Άρχισα να μαγειρεύω για τον εαυτό μου γιατί μου έλειπε το σπίτι, η μαμά μου και οι αναμνήσεις της εποχής μας μαζί. Ήταν μια διαδικασία δοκιμής και λάθους – πήγαινα στα καταστήματα, αγόραζα τα συστατικά και προσπαθούσα να αναδημιουργήσω τις συνταγές που θυμόμουν. Δεν υπήρχε οδικός χάρτης, επομένως ήταν πειραματικό και πολύ διασκεδαστικό στάδιο.

Κάθε συνταγή αναδημιουργήθηκε από μια αναγκαιότητα. Για παράδειγμα, ταξιδεύω συχνά, έτσι υποφέρω από jet lag . Δημιούργησα τη σούπα Tom Yam Ghoong με συστατικά που τροφοδοτούν το σώμα και προάγουν την υγεία, όπως το λεμονόχορτο και η ρίζα της γαλάγκης.

Ο Lim έχει βρει ομοιότητες μεταξύ της μαγειρικής και της σχεδίασης ρούχων.

Και τα δύο χρειάζονται προετοιμασία, να έχεις το θάρρος να προσπαθείς και την ευελιξία να περιστρέφεσαι και να είσαι αυθόρμητος, όταν χρειάζεται. Δεν είμαι επαγγελματίας σεφ, οι συνταγές μου δεν είναι προσεκτικά μετρημένες ή ακριβείς.

Επηρεάζονται πάντοτε από τη διάθεσή μου και από αυτό που αισθάνομαι εκείνη την ημέρα, έτσι ώστε να είναι πάντα λίγο διαφορετικές και αυτό είναι το διασκεδαστικό κομμάτι, υπογράμμισε.

Οι φωτογραφίες της Viviane Sassen, είναι σκόπιμα αφηρημένες με δικές της προσθήκες και δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης σε μια πολυσύχναστη αγορά του Βιετνάμ.

Η σύνδεση μεταξύ τους είναι τόσο ξεκάθαρη, είναι σαν να τους ενώνει το βιβλίο σε ένα χαλαρό δείπνο. Όπως αναφέρει Lim το “More Than Our Bellies” είναι “μια συζήτηση μεταξύ δύο φίλων”.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ