Σε ιστορικό χαμηλό το 10ετές ομόλογο. Έπεσε κάτω από το 3%

Νέα βουτιά στο 10ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου υποχωρεί κάτω από το 3% και διαμορφώνεται στο 2,98%. Ανάλογη είναι και η υποχώρηση στο 5ετές ομόλογο.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της χώρας πέσει κάτω από το 3% η απόδοση του 10ετους ομολόγου και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Αντίθετα το Χρηματιστήριο επηρεαζόμενο από τη διεθνή εικόνα που έχουν οι διεθνείς αγορές υποχωρεί, αυτή την ώρα, κατά 0,92%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα του Μεξικού ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση και αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την απογοητευτική εξέλιξη ενός βασικού δείκτη της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο. Παράλληλα, οι δηλώσεις υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που έκανε ο αξιωματούχος της Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ενίσχυσαν την αίσθηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια δεν θα αργήσουν να μειωθούν. Ο Κλαρίντα είπε ότι η Fed θα αναλάβει δράση, αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ χαμηλός ή οι παγκόσμιοι κίνδυνοι απειλήσουν τις προοπτικές της οικονομίας.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις μεγάλες αγορές υποχώρησαν ξανά, αντανακλώντας την αυξημένη απαισιοδοξία, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή στοιχεία ενεργητικού.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,201%, σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ του Ιουλίου 2016, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Αναμένεται δε να κλείσει τον Μάιο με πτώση μεγαλύτερη από 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας).

Οι αποδόσεις των ολλανδικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν και αυτές σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά από το 2016. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων άρχισαν να μειώνονται ξανά, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μειώθηκαν απότομα με την έναρξη της συνεδρίασης και οι αμερικανικές προθεσμιακές τιμές των μετοχών υποδηλώνουν ότι θα υπάρξουν απώλειες στην Wall Street.

Η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, όπως μετράται από τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων τρίμηνων και των 10ετών, ήταν η περισσότερο αντεστραμμένη από το 2007, κάτι που δείχνει την αυξημένη ανησυχία των επενδυτών για τους κινδύνους μίας ύφεσης. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων είναι μειωμένες περίπου 34 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα και είναι σε τροχιά να σημειώσουν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here