Ο Σαλβίνι απειλεί να αφήσει στο έλεος της μαφίας τον συγγραφέα του «Γόμορρα».

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που με το βιβλίο «Γόμορρα» ξεσκέπασε (όσες είχαν μείνει) άγνωστες πτυχές της μαφίας. Είναι και ο άνθρωπος που έχει γίνει «εφιάλτης» για τον ακροδεξιό ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας (εκτός από ακροδεξιός) είναι και εκδικητικός.

«Ένα φιλάκι στον Σαβιάνο. Επεξεργάζομαι την αναθεώρηση των κριτηρίων για την προστασία του», ήταν η απειλή που διατύπωσε ο Ματέο Σαλβίνι σε video που ανέβασε στα social media. Ένα μήνυμα που είχε παραλήπτη τον γνωστό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, που μετά τις αποκαλύψεις του ζει υπό καθεστώς προστασίας λόγω των απειλών που δέχεται από τη ναπολιτάνικη Καμόρα.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο είναι μία από τις πιο ηχηρές φωνές σε διεθνές επίπεδο που εναντιώνονται στον Σαλβίνι.

Δεν είναι τυχαίος και ο χρόνος που επέλεξε ο Σαλβίνι να στείλει το «μήνυμά» του στον Σαβιάνο. Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ιταλία, ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης θεωρεί πως είναι παντοδύναμος. Και πέρα από τον Σαβιάνο, το μήνυμά του είχε κι άλλους αποδέκτες: ήθελε να καταστήσει σαφές τι συνέπειες μπορεί να έχει σε κάποιον η μη συμμόρφωση προς τις πολιτικές του, ή η έκφραση της αντίθεσής του στο πρόσωπό του. Ευρωεκλογές – Ιταλία: Ο Σαλβίνι συμπεριφέρεται σαν πρωθυπουργός μετά την νίκη του

Εξάλλου, το βράδυ της Τετάρτης, ο Σαλβίνι έκανε το ίδιο για δύο προβεβλημένα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης RAI, τον παρουσιαστή πολιτικών εκπομπών Φάμπιο Φάτσιο και τον πολιτικό αναλυτή Γκαντ Λέρνερ. Μπλέκοντας τα προσωπικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με τα κυβερνητικά του καθήκοντα, ο Σαλβίνι στρέφεται ανεμπόδιστος κατά όσων, είτε σε μία εκπομπή της Rai, είτε μέσω των εφημερίδων επικρίνουν τα έργα και τις ημέρες του.

Και στο μήνυμα με αποδέκτη τον Σαβιάνο, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος αναμειγνύει τον προσωπικό τόνο («εγώ, επεξεργάζομαι») με τον κρατικό μηχανισμό («μαζί με τους ανθρώπους του υπουργείου και την αστυνομία»), για να προσθέσει αποπροσανατολιστικά «δεν θα επέμβω σε προσωπικές περιπτώσεις», που όμως αντικρούει την απ’ ευθείας αναφορά στο όνομα του Σαβιάνο.

«Είναι πολύ λεπτό το θέμα της ασφάλειας, ώστε να ισχύουν οι πολιτικές εκτιμήσεις. Θα υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια για να αξιολογήσουμε ποιος διατρέχει περισσότερο κίνδυνο, τουλάχιστον κατά τη γνώμη των τεχνικών κλιμακίων και των αρμόδιων μηχανισμών, και ποιος χρειάζεται δύο, τρεις, τέσσερις, ή πέντε καραμπινιέρους, αστυνομικούς, ή φρουρούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια όλων των Ιταλών», διεμήνυσε ο Σαλβίνι.

Με άλλα λόγια, η προστασία στον Σαβιάνο είναι ένα προνόμιο και δεν είναι καθήκον του κράτους να προστατεύει τους πολίτες που βρίσκονται εκτεθειμένοι στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως συμβαίνει για τον συγγραφέα του πασίγνωστου βιβλίου «Γόμορρα».

Το μήνυμα του Σαλβίνι είναι σαφές: οι αστυνομικοί που φρουρούν τον Σαβιάνο είναι μια σπατάλη, που αφαιρεί προστασία από τους υπόλοιπους Ιταλούς.

Η γραμμή του Σαλβίνι είναι ανάλογη με εκείνη των άλλων λαϊκιστών ηγετών, όπως ο Τραμπ, ο Όρμπαν, που βάζουν στο στόχαστρό τους εκείνες τις «ελίτ», που αντιτίθενται στην κυρίαρχη γνώμη τους, γράφει η La Repubblica.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ