Βρετανία: Μαρκ Χάρπερ, ο 12ος υποψήφιος αρχηγός των Τόρις – Ήταν υπουργός της Τερέζα Μέι.


Ένας πρώην υφυπουργός για τη μετανάστευση και πρώην υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, ο Μαρκ Χάρπερ, γίνεται ο 12ος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο Χάρπερ κατείχε τη θέση του υφυπουργού όταν η Τερέζα Μέι ήταν υπουργός Εσωτερικών και παραιτήθηκε (2014) όταν αποκαλύφθηκε ο διορισμός προσωπικού για την καθαριότητα που δεν είχε άδεια να εργαστεί στη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν είχε κάποια θέση και τώρα παρουσιάζεται ως υποψήφιος που προσφέρει «νέο σκεπτικό» και νέα προσέγγιση στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, εάν εκλεγεί, μεταξύ άλλων περισσότερη διαβούλευση με την ιρλανδική κυβέρνηση και με τους συναδέλφους του βουλευτές Τόρις γύρω από το Brexit.

«Βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα να λένε τα ίδια πράγματα εδώ και τρία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να αυτοπαρουσιαστούν ως νέα πρόσωπα, αλλά φοβάμαι ότι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου και μοιράστηκαν την ευθύνη με την πρωθυπουργό», δήλωσε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

Συμμετείχε στην εκστρατεία του Remain το 2016 και υπαινίχθηκε επιπλέον καθυστέρηση του Brexit, πέραν της 31ης Οκτωβρίου, εάν χρειαστεί, σε περίπτωση που ο επόμενος πρωθυπουργός επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης. Όταν είχε παραιτηθεί από υφυπουργός, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι ο Χάρπερ μπορεί να είναι υπερήφανος για τον ρόλο που έπαιξε στην μείωση της μετανάστευσης στη Βρετανία.Βρετανία: Φαβορί ο Μπόρις

Περισσότεροι από 10 υποψήφιοι ανταγωνίζονται για τη θέση της Μέι αλλά σύμφωνα με τις εταιρίες στοιχημάτων φαβορί εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον, που δηλώνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς συμφωνία επί των όρων της αποχώρησης.

Οι Συντηρητικοί έχασαν με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα υφίστατο τη μεγαλύτερη ήττα σε βουλευτικές εκλογές στην ιστορία του εάν αυτές διενεργούνταν τώρα. Σύμφωνα με αναλυτές η προοπτική αυτή ωθεί τους υποψηφίους να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Brexit, γεγονός που αποδυναμώνει τη λίρα.Ρεκόρ πτώσης της στερλίνας!

Το ευρώ κατέγραψε άνοδο έναντι της στερλίνας για δεύτερη συνεχή ημέρα, καθώς η μάχη για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έπληξε τη διάθεση των επενδυτών για τη βρετανική λίρα, που τώρα οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της έναντι του ενιαίου νομίσματος εδώ και δύο χρόνια.

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τη στερλίνα και προβλέπουμε ότι θα υποχωρήσει στις 0,90 έναντι του ευρώ, καθώς η προοπτική ενός νέου ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις αγορές και είναι σαφώς αρνητική εξέλιξη», ανέφερε ο Πετρ Κρπάτα, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην ING στο Λονδίνο.

Σήμερα, Παρασκευή (31.5.2019) η λίρα απείχε λιγότερο από 2% από αυτό το επίπεδο και διαμορφώθηκε νωρίτερα στις 88,40 πένες. Οδεύει προς μηνιαία πτώση σχεδόν 3% έναντι του ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη πτώση της από τον Μάιο του 2017. Έναντι του δολαρίου, η λίρα ήταν σταθερή στο 1,2611 δολάριο.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ