Η επιστροφή των στεγαστικών δανείων – Τι να κάνετε για να πάρετε «ζεστό χρήμα» από την τράπεζα


Σταδιακή αύξηση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων χωρίς όμως τα λάθη και τις… αμαρτίες του παρελθόντος προβλέπουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου εκτιμώντας ότι η τάση θα αρχίσει να αποτυπώνεται ολοένα και πιο έντονα μετά το φθινόπωρο. Έμφαση θα δοθεί στη χορήγηση επισκευαστικών δανείων μικρού ύψους (ακόμη και χωρίς προσημειώσεις για να συγκρατούνται τα έξοδα) αλλά και στα στεγαστικά δάνεια μικρού ύψους και περιορισμένης αναλογίας ως προς την τελική αξία του ακινήτου.

Ζήτηση φαίνεται να εκδηλώνεται κυρίως για δύο κατηγορίες δανείων:

Η πρώτη αφορά στα επισκευαστικά δάνεια μικρού ύψους. Η ζήτηση προκύπτει κυρίως από την ανάγκη ανακαίνισης μικρών διαμερισμάτων με στόχο την ανακαίνισή τους μεταξύ άλλων και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έτσι, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να εγκρίνουν αιτήσεις μικρών δανείων –έως και 10.000-15.000 ευρώ- τα οποία ναι μεν έχουν «τσουχτερό» επιτόκιο (έως και 7 μονάδες φτάνει το spread) αλλά από την άλλη μπορεί να δίδονται χωρίς προσημείωση κάτι που σημαίνει ότι συμμαζεύονται και τα έξοδα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η δεύτερη αφορά στα στεγαστικά δάνεια με στόχο την απόκτηση κατοικίας (κυρίως κύριας). Μετά τον παρατεταμένο παγετό, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται τάσεις ανάκαμψης. Όμως, τα στεγαστικά που χορηγούνται έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: είναι «συγκρατημένης διάρκειας» (σ.σ δεν υπάρχουν πλέον οι διάρκειες των 35-40 ετών που βλέπαμε πριν από την κρίση) και χαμηλότερης αναλογίας ως προς την αξία του ακινήτου. Δηλαδή, στην πράξη εγκρίνεται δάνειο μόνο για όποιον δεχθεί να βάλει τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος της αξίας του ακινήτου. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης με δανεικά, είναι το 75% αν και η έγκριση γίνεται πολύ πιο εύκολη αν το ποσοστό της δανειακής χρηματοδότησης πέσει στο 50%.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ