Είναι φυσιολογικό που το παιδί μου φοβάται ξαφνικά το αρκουδάκι του;

Σύμφωνα με τον Darshak Sanghavi, καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία ξεκινούν να σκέφτονται με γνώμονα τη μαγεία. Αρχίζουν να πιστεύουν στα μαγικά, ακατόρθωτα πράγματα. Αν μάλιστα βιώνουν μία αρνητική εμπειρία, πιστεύουν ότι το αρκουδάκι τους προκάλεσε το κακό.

Για παράδειγμα, αν δουν έναν εφιάλτη ενώ κοιμούνται με το αρκουδάκι, θεωρούν ότι αυτό φταίει και η αντίδρασή τους είναι να το πετάξουν μακριά.

Ακόμα πιο αόριστα, αν το παιδί σκεφτεί κάτι τρομακτικό και τύχει να κοιτάξει το αρκουδάκι, μπορεί να συνδέσει τα δύο για πάντα. Εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε με το να βρείτε τι κρύβεται πίσω από το φόβο του. Κάντε διακριτικές και απλές ερωτήσεις όπως ‘τι νομίζει ότι θα συμβεί αν κοιμηθείς μαζί με το αρκουδάκι σου’; Σε αυτή την ηλικία, μπορεί να μην είναι σε θέση να το εξηγήσει ούτε στον ίδιο του τον εαυτό.

Σε κάθε περίπτωση, εσείς καθησυχάστε το ότι δεν κινδυνεύει από κάτι. Αν αγχώνεται υπερβολικά και το επηρεάζει στην καθημερινότητά του, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού γιατί μπορεί να μιλάμε για κάποια αγχώδη διαταραχή.

Όπως και να έχει, αυτός είναι ο τρόπος του να αντιμετωπίσει τον κόσμο και τον τρόμο που του δημιουργεί. Μην το πιέζετε να κάνει κάτι που δε θέλει και δώστε του χώρο και χρόνο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ