Ελληνικός τουρισμός σε σταυροδρόμι


Σημαντικά στοιχεία για το μέγεθος της τουριστικής βιομηχανίας και τη συνδρομή της στην ελληνική οικονομία δείχνει σχετική μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), όπου ανάμεσα σε άλλα αναδεικνύεται και πόσο περιορίστηκε η δυνατότητα των Ελλήνων για διακοπές.

Στη διάρκεια της κρίσης η δαπάνη του εγχώριου τουρισμού υποχώρησε κατά 63,9% παρατηρεί το ΙΝΣΕΤΕ επικαλούμενο στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια

Συγκεκριμένα η εγχώρια τουριστική δαπάνη για ταξίδια με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση ήταν 1,4 δισ. το 2017, όταν τοα 2016 ήταν 1,287 δισ. και εμφάνισε αύξηση 8,7%, όμως αν συγκριθεί με το 2008 που η αντίστοιχη δαπάνη ήταν κοντά στα 3,9 δισ. η διαφορά είναι τεράστια. Η επεξεργασία των στοιχείων του 2018 δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά με βάση και τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών που διαπιστώνουν αύξηση της κίνησης, φαίνεται πως κατά το προηγούμενο έτος η εγχώρια δαπάνη συνέχισε την ανοδική της πορεία και εκτιμάται πως έφτασε σε έσοδα ταο 1,45 δισ. ευρώ.

Για το 2018 και τους επισκέπτες από το εξωτερικό έφτασαν τα 30,1 εκατ. και τα έσοδα άγγιξαν τα 16 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 11,7% σε σχέση με το 2017.

Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη, δηλαδή το πόσο ξόδεψε -κατά μέσο όρο- κάθε επισκέπτης κατά την παραμονή του στην Ελλάδα έφτασε τα 526,7 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής σημείωσε πτώση 2,3% και υποχώρησε στις 7,5 διανυκτερεύσεις. Στο ποσό της δαπάνης περιλαμβάνονται μόνο τα χρήματα που ξόδεψε ο τουρίστας κατά την παραμονή του στην Ελλάδα και όχι τα ποσά που δαπάνησε για τη μετάβασή του ή το ποσό που έλαβε ως προμήθεια ο ταξιδιωτικός πράκτορας.

Σημαντική ήταν η συμβολή του τουρισμού και στην επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν επενδύσεις 5 δισ., γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΤΕ. Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν επίσης πως τρεις νησιωτικές περιφέρειες εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, ο τουρισμός συμμετέχει κατά 97,1% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), κατά 71,2% στο ΑΕΠ των Ιονίων και κατά 47,2% στο ΑΕΠ της Κρήτης. Αντίστοιχα το κετά κεφαλή ΑΕΠ αυτών των περιοχών είναι 17.769 ευρώ στο νότιο Αιγαίο, 13.811 ευρώ στην Κρήτη και 15.182 στο Ιόνιο με βάση τα στοιχεία του 2016 όταν το ΑΕΠ για το σύνολο της χώρας ήταν στα 16.378 ευρώ. Αυτό που προκύπτει από αυτά τα στοιχεία είναι πως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εμφανίζονται λίγο πλουσιότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όμως τα ίδια στοιχεία δείχνουν και την τεράστια εξάρτηση των μεγάλων νησιωτικών συμπλεγμάτων από τον τουρισμό. Μία ανάπτυξη των περιφερειακών ανταγωνιστών όπως είναι για παράδειγμα η Τουρκία μπορεί να έχει ίσως τεράστιο αντίκτυπο σε αυτές τις περιοχές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί προειδοποιούν πως η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματίσει το τουριστικό της προϊόν και να μην επαναπαύεται μόνο στις δάφνες των αυξημένων αφίξεων.

ΠΗΓΗ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ