Στροφή στη ζύμωση: Αυτές είναι οι τρεις υπερτροφές αδυνατίσματος


Μπορούν οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση να σε αδυνατίσουν; Η επιστήμη απαντά
Τι κοινό έχουν η καλή υγεία, οι σωστές λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού και το βάρος σου; Το μικροβίωμα, μια μεγάλη αποικία φιλικών και ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν μέσα σου, τα οποία είναι τόσο πολλά που, όπως αποδείχτηκε, ο αριθμός τους σε σχέση με τα κύτταρά σου είναι 1 προς 10! Τα βακτήρια αυτά ζουν κυρίως στο πεπτικό σύστημα και επηρεάζουν τη λειτουργία του και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σου.

Iσορροπημένο μικροβίωμα σημαίνει…
Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταβολισμό, διατηρεί την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα, επηρεάζει τη διάθεση και την εγκεφαλική σου λειτουργία, παράγει ζωτικής σημασίας βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και, τέλος, σε βοηθά να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά και υγιή επίπεδα.

Γίνεται να απαλλαγείς από μερικά επιπλέον κιλά;
Αν επιθυμείς να αποκομίσεις όλα τα παραπάνω οφέλη για τον οργανισμό σου, συν να απαλλαγείς από μερικά επιπλέον κιλά μέχρι το καλοκαίρι, το “κλειδί” για να το πετύχεις βρίσκεται στην ισορροπία και την υγεία του μικροβιώματος στο πεπτικό σου. Και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κρατήσεις τα εν λόγω βακτήρια σε… καλή φόρμα είναι να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. “Έρευνες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στην απώλεια βάρους, την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και κάνουν πιο αποτελεσματική την απορρόφηση διάφορων θρεπτικών συστατικών” σχολιάζει η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στη συμβουλευτική ψυχολογία, life coach.

 

Οι τρεις υπερτροφές αδυνατίσματος
Δύο γαλακτοκομικά, το κεφίρ και το φυσικό γιαούρτι, καθώς και το ξινολάχανο, που, εκτός από τα προβιοτικά, περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές της κατηγορίας των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση για απώλεια κιλών και βελτιωμένη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικά το παραδοσιακό γιαούρτι έχει αποδειχτεί πως παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα, αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη και χυμούς φρούτων – μπορείς όμως να το συνδυάσεις με φρούτα, με μέλι ή ξηρούς καρπούς. Σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine επιστήμονες παραθέτουν “ενδιαφέροντα στοιχεία”, όπως τα αποκάλεσαν, που συνδέουν την καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου που συμβάλλουν στη μείωση του βάρους. Σε δεύτερη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε σε βρετανική αντίστοιχη επιστημονική έκδοση, διαπιστώθηκε πως τα βακτήρια του γιαουρτιού βελτίωναν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και καταπολεμούσαν τις φλεγμονές, δύο στοιχεία που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.

Το κεφίρ είναι ένα είδος γαλακτοκομικού που έχει υποστεί ζύμωση και μπορείς να το βρεις έτοιμο στο σούπερ μάρκετ ή να το “καλλιεργήσεις” στο σπίτι. Για να φτιάξεις κεφίρ, χρειάζεσαι τα “σποράκια” των ζυμομυκήτων, τα οποία διατίθενται από χέρι σε χέρι από άτομα που το καλλιεργούν ήδη στο σπίτι τους. Προσθέτοντας γάλα και αφήνοντας το μείγμα εκτός ψυγείου σε γυάλινο δοχείο, σε 24 ώρες θα έχεις το τελικό προϊόν, το θαυματουργό κεφίρ. Για να μπορέσεις να το καταναλώσεις, θα πρέπει να το σουρώσεις με πλαστικό σουρωτήρι και να πλύνεις στη συνέχεια τους σπόρους, ώστε να τους χρησιμοποιήσεις ξανά προσθέτοντάς τους πάλι γάλα. Εάν θέλεις, μπορείς να το αφήσεις να συνεχίσει τη ζύμωσή του για ακόμα ένα ή παραπάνω 24ωρα, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι πιο έντονη και όξινη η γεύση του.

Κόβεις το λάχανο (όπως κάνουμε σαλάτα), το αλατίζεις και το τρίβεις λίγο με τα χέρια σου. Το τοποθετείς σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, προσπαθώντας να μην αφήνεις κενά, πιέζοντάς το προς τα κάτω (μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν κάποια υγρά). Σε αυτό το στάδιο μπορείς να βάλεις κάποιο μικρό βάρος ώστε να δημιουργηθεί μια πολύ μικρή λακκούβα με υγρό στην επιφάνεια, διαδικασία που παίρνει περίπου 30 λεπτά. Αν δεν καλύπτει το υγρό την επιφάνεια, μπορείς να προσθέσεις λίγο αλατόνερο. Σκεπάζεις, τέλος, το βάζο με μια πετσέτα και το αφήνεις για 3-7 ημέρες, ανάλογα με το πόσο ξινό θέλεις το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια κλείνεις με το καπάκι και το συντηρείς στο ψυγείο.

 

Ποιες είναι οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση;
• Γιαούρτι

• Κεφίρ

• Ξινόγαλα

• Ελιές σε άλμη

• Μαλακά τυριά

• Ψωμί με προζύμι

• Λαχανικά τουρσί

• Ξινολάχανο

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ