Προκλήσεις δίχως όρια από τους Σκοπιανιούς: Έφτιαξαν κίνημα προπαγάνδας και αλυτρωτισμού


Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να είναι σε ισχύ εδώ και τέσσερις μήνες, ωστόσο οι σκοπιανοί συνεχίσουν τις προκλήσεις και την εθνικιστική τους προπαγάνδα αγνοώντας τα όσα υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών.

Στα Σκόπια, εθνικιστές σλαβόφωνοι έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα το «Νίκογκας Σεβέρνα», που σημαίνει «Ποτέ Βόρεια». Με αυτό το σύνθημα δηλώνουν την αντίδραση του στη πρώτη λέξη της ονομασίας της χώρας τους, καθώς για αυτούς η Μακεδονία είναι μια και σκοπιανή.

Ακόμα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν έχει πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν έχει προβεί και στις κατάλληλες ενέργειες για να περιορίσει τη δράση των ανιστόρητων εθνικιστών.

Όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο το κίνημα «Νίκογκας Σεβέρνα» Βόρεια», αναρτά πανό που γράφουν «Ποτέ Βόρεια, πάντα Μακεδονία» σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Τα μέλη του εθνικιστικού κινήματος ισχυρίζονται ότι κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίο σύμφωνα με τους ίδιους δεν ήταν Έλληνες. Μάλιστα η δράση τους δεν περιορίζεται εντός Σκοπίων, καθώς έχουν προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες κι εκτός συνόρων.

Όπως γράφει δημοσίευμα σκοπιανού μέσου ενημέρωσης, ένα μέλος του κινήματος δημιούργησε επεισόδιο στην Κίνα.

«Ο Ντράγκαν Μιτάσεφ από το Στιπ, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια ζει στην Κίνα, είναι υποστηρικτής της «Μακεδονίας» και κατέστρεψε το πρόθεμα Βόρεια. Ο Μιτάσεφ βρίσκεται σήμερα στην κινεζική πόλη Νίνγκμπο, όπου εκπροσωπεί τη «Μακεδονία» στην πρωτοβουλία «One Belt Road» και είναι επικεφαλής των πρωτοβουλιών μας. Ενοχλήθηκε από το πρόθεμα Βόρεια όταν το διάβασε και αμέσως πήγε και κατέβασε το North/Βόρεια», σημειώνει το δημοσίευμα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από ότι φαίνεται δεν είναι και το μοναδικό. Ο Ζόραν Ζαέφ θα πρέπει να περιορίσει τέτοιου είδους φαινόμενα και εάν θέλει να τηρεί τη νομιμότητα να απαγορέψει τη δράση τέτοιων κινημάτων.

Οι σλαβόφωνοι «αρχαιομακεδόνες» θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών προδοτική επειδή τους στέρησε την αποκλειστικότητα του όρου «Μακεδονία» και αρνήθηκε την καταγωγή τους από τους αρχαίους Μακεδόνες.

Τα μέλη του «Νίκογκας Σεβέρνα» πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα πρέπει να είναι Έλληνες. Κι αν δεν τους το έχει πει κάποιος, τότε καλό θα ήταν τους ενημερώσει ο Ζόραν Ζάεφ για το τι αποδέχθηκε η χώρα τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ