Προβλήματα ύπνου: Μήπως φταίει η μοναξιά μου και δεν κοιμάμαι;

Οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί είναι πιο πιθανό να μην κοιμούνται τα βράδια! Η μοναξιά φαίνεται ότι δεν προκαλεί μονάχα δυσάρεστα συναισθήματα αλλά και προβλήματα υγείας και ύπνου.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο στο Σικάγο συνέλεξαν πληροφορίες από 95 άτομα μεγάλης ηλικίας για τα συναισθήματα της μοναξιάς, την αρτηριακή τους πίεση και τον ύπνο τους και αναζήτησαν τον συσχετισμό τους.

Γιατί τα μοναχικά άτομα έχουν περισσότερες διαταραχές;
Για τη μέτρηση του ύπνου, οι εθελοντές της μελέτης φορούσαν ζώνες καρπού για να μετρηθεί η κινητικότητά τους και το επίπεδο της ανησυχίας τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μεταξύ των ατόμων, περίπου το 50% δήλωσε πως δεν αισθάνεται μοναξιά. Όμως στο υπόλοιπο 50%, φάνηκε μια συσχέτιση των αυξανόμενων αισθημάτων μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης με τον πολύ άτακτο ύπνο.

Τα μοναχικά άτομα είχαν περισσότερες διαταραχές, συγκεκριμένα παρουσίασαν μεγάλη ανησυχία, μικρότερη διάρκεια ύπνου και ξυπνούσαν πολλές κατά την διάρκεια της νύχτας.

Δεν… μιλά μόνο η ψυχή αλλά και το σώμα
Ανάλογα αποτελέσματα είχαν βρεθεί και το 2002 σε έρευνα που πραγματοποίησαν φοιτητές σε μοναχικούς ανθρώπους.

Ίσως έχουμε μια μικρή απόδειξη ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς μπορεί να επηρεάσουν, όχι μόνο τις σκέψεις μας αλλά και το σώμα μας.

Γράφει η Σύμβουλος Στρες Ειρήνη Καλαϊτζίδου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here