Τρένο στην Ιαπωνία «γαβγίζει» για να διώχνει τα ελάφια από τις ράγες!


Με εκατοντάδες ελάφια να σκοτώνονται κάθε χρόνο από πρόσκρουση με τρένο, μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων τοποθέτησε σε τρένο ένα μεγάφωνο που ρουθουνίζει σαν ελάφι και γαβγίζει σαν σκυλί ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις με ελάφια που διαβαίνουν τις ράγες τις νύχτες.

Τη συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα των ελαφιών πρότειναν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνικών Ερευνών Σιδηροδρόμων (RTRI), ενός Ινστιτούτου με έδρα το Τόκιο. Τα ελάφια συνηθίζουν να παράγουν σύντομους, οξείς ήχους για να προειδοποιήσουν το κοπάδι για κάποιον κίνδυνο. Με αυτό το δεδομένο η ομάδα αποφάσισε να συνδυάσει αυτό το ρουθούνισμα με το γάβγισμα ενός σκύλου.

Η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun ανέφερε πως το ρουθούνισμα προβλέπεται να προσελκύει την προσοχή των ζώων στο τρένο, και ο ήχος του γαβγίσματος να τα τρομάζει ώστε να φύγουν από το σημείο. Για αυτόν τον λόγο από το μεγάφωνο του τρένου πρώτα θα ακούγεται ένα ρουθούνισμα για 3 δευτερόλεπτα και έπειτα ο ήχος του γαβγίσματος για 20 δευτερόλεπτα.

Τα ελάφια προσελκύονται στις σιδηροδρομικές γραμμές επειδή χρειάζονται σίδηρο στη διατροφή τους και έτσι γλείφουν τις ράγες για να μαζέψουν τα ρινίσματα που προκαλούνται από την τριβή των τροχών στις σιδηροτροχιές. Μόνο το 2016 σημειώθηκαν πάνω από 613 προσκρούσεις τρένων με ελάφια κι άλλα άγρια ζώα που αποδείχθηκαν θανατηφόρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ