Βενεζουέλα: «Καλπάζει» ο πληθωρισμός – Η Κεντρική Τράπεζα κυκλοφορεί νέα χαρτονομίσματα


Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BCV) ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/6), ότι τύπωσε νέα χαρτονομίσματα, αξίας εκατονταπλάσιας εκείνων που κυκλοφορούν στη χώρα, ένδειξη ότι ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτος στη χώρα.

Σύμφωνα με την BCV, τα νέα χαρτονομίσματα των 10.000, 20.000 και 50.000 μπολίβαρ θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από σήμερα Πέμπτη.

Το χαρτονόμισμα των 50.000 μπολίβαρ είναι το μεγαλύτερο σε αξία και αντιστοιχεί σε 8,1 δολάρια. Είναι μεγαλύτερο και από τον κατώτατο μισθό των 40.000 μπολίβαρ (6,5 δολάρια) και αρκεί για να αγοράσει κανείς δύο κιλά κρέας. Το χαρτονόμισμα των 500 μπολίβαρ –αυτό με τη μεγαλύτερη αξία μέχρι σήμερα– δεν αρκούσε για να αγοράσει κανείς ούτε ένα αυγό (900 μπολίβαρ.

Τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση είχε ήδη θέσει σε κυκλοφορία δύο νέα χαρτονομίσματα, όμως ο καλπάζων πληθωρισμός σχεδόν μηδένισε την αξίας του. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πληθωρισμός το 2018 έφτανε το 130.060% – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ωστόσο τον υπολογίζει στο 1.370.000%.

Η εισαγωγή των νέων χαρτονομισμάτων «θα καταστήσει αποτελεσματικότερο το σύστημα πληρωμών και θα διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές», εξήγησε στην ανακοίνωσή της η BCV, διευκρινίζοντας ότι θα κυκλοφορήσουν «σταδιακά».

Η Βενεζουέλα, που κάποτε ήταν η πιο ακμάζουσα χώρα της Νότιας Αμερικής, περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, με ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης και με την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής πετρελαίου που μέσα σε μια δεκαετία έφτασε από τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο 1 εκατομμύριο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ