Ρασπούτιν: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον διαστροφικό καλόγερο


Ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα της Ρωσίας. Ο άνθρωπος με το τρομακτικό παρουσιαστικό, τα μαύρα μακριά μαλλιά και μούσια και το φαρμακερό-διαβολικό βλέμμα, ο μοναχός με τα ζωώδη ένστικτα, που, στο όνομα μιας δήθεν θεωρίας που προέβαλλε ότι η σωματική επαφή μαζί του είχε θεραπευτικά αποτελέσματα, αποπλάνησε μεγάλο αριθμό γυναικών.

Ο άνθρωπος που δεν ήξερε καν να γράφει το όνομά του, κατάφερε να λατρευτεί αλλά και να μισηθεί όσο λίγοι, εκμεταλλεύτηκε τη μανία της ρωσικής υψηλής κοινωνίας στις αρχές του 20ου αιώνα για τον μυστικισμό και κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές σε αριστοκρατικούς κύκλους.

Μάθε πέντε πράγματα που ίσως να μην ήξερες για την μοναδική αυτή και ανεπανάληπτη φιγούρα, τώρα που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα μέσα από την εγχώρια πολιτική ατζέντα.

1. Η Σεξουαλική εξάντληση ως το μέσο να φτάσεις στον Θεό
Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν γεννήθηκε την 21η Ιανουαρίου 1869 σε ένα από τα πιο σκληρά τοπία του πλανήτη, το χωριό Ποκρόφσκογε της Σιβηρίας και παρ’όλο που πήγε σχολείο, παρέμεινε αμόρφωτος σε σημείο που δεν ήξερε καν να γράφει. Στα 18 του κλείστηκε σε μοναστήρι, όπου μυήθηκε στη διδασκαλία μίας αίρεσης, των “Μαστιγουμένων”, οι οποίοι μαστιγώνονταν για λόγους εξιλέωσης ή μετάνοιας.

Διαστρέβλωσε λοιπόν τα δόγματα της αίρεσης αυτής και διατύπωσε δικό του δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η σεξουαλική εξάντληση ήταν ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει ο πιστός πιο κοντά στην εξιλέωση και στον Θεό.

Έγινε γνωστός για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές του δυνάμεις, αλλά και για τη σκανδαλώδη σεξουαλική του συμπεριφορά.

2. Κατάφερε να διεισδύσει στους αριστοκρατικούς κύκλους
Το 1903, ο Ρασπούτιν μετέβη στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί, χάρη σε μία μανία που είχε καταλάβει την υψηλή κοινωνία για τον μυστικισμό και τον αποκρυφισμό, κατάφερε να διεισδύσει στους αριστοκρατικούς κύκλους και να αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές.

3. Αποπλανούσε γυναίκες στο όνομα του θεού
Την περίοδο που έζησε στην Πετρούπολη κατάφερε να αποπλανήσει πολλές γυναίκες κηρύσσοντας ότι η σωματική επαφή μαζί του είχε εξαγνιστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα, ενώ αναφορές για τη διαγωγή του έφταναν μέχρι και στον τσάρο Νικόλαο.

4. Τον έκριναν επικίνδυνο για τη χώρα
Μέχρι το 1911 η συμπεριφορά του είχε φτάσει στο σημείο να πάρει διαστάσεις σκανδάλου. Όλοι είχαν να αφηγηθούν κάποιες ερωτικές ιστορίες για τον ακόλαστο αυτό καλόγερο. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που τον είχαν γνωρίσει από κοντά έκριναν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την χώρα.

5. Το επεισοδιακό τέλος
Το τέλος του Ρασπούτιν ήταν επίσης επεισοδιακό όπως και η ζωή του.

Τον χειμώνα του 1916 μια ομάδα ευγενών τον κάλεσε σε δείπνο και του πρόσφερε δηλητηριασμένο γλυκό και κρασί. Εκείνος όμως αφού ήπιε και έφαγε δεν έδειξε κανένα ίχνος αδιαθεσίας. Υπάρχει θεωρία που το εξηγεί αυτό υποστηρίζοντας ότι η ζάχαρη εξουδετέρωσε την επίδραση του δηλητηρίου.

Τότε, ο Γιουσούποφ, ο σύζυγος της ανιψιά του Τσάρου, τον πυροβόλησε στην καρδιά. Ο πυροβολημένος Ρασπούτιν κατάφερε να συρθεί μέχρι την αυλή όπου τον κυνήγησαν και άδειασαν πάνω του όλες τις σφαίρες. Στη συνέχεια τον τύλιξαν μέσα σε ένα χοντρό ύφασμα και του έβαλαν βαρίδι για να τον ρίξουν στο παγωμένο ποτάμι. Λέγεται πως πριν τον πετάξουν στο νερό διαπίστωσαν πως ακόμα κινούταν. Έπαψε να ανασαίνει μόνο όταν πνίγηκε από το νερό!

Η ζωή του Ρασπούτιν έχει γίνει και ταινία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ