Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αλλαγές στη νομοθεσία για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία με τίτλο «Μονάδες Μέριμνας Νέων και άλλες διατάξεις» εκπονήθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Σχέδιο Νόμου βασίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και τα διεθνή πρότυπα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Συγκεκριμένα, υιοθετεί τις αρχές της διαπαιδαγώγησης έναντι της τιμωρίας και της παραμονής σε δομές ανοικτής και ημιελεύθερης διαβίωσης έναντι του εγκλεισμού των ανηλίκων.

Παράλληλα, δημιουργεί ένα πλέγμα Μονάδων Μέριμνας Νέων έξι διαφορετικών κατηγοριών, οι οποίες θα συστήνονται σταδιακά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες:

(α) Στέγες Φιλοξενίας,

(β) Στέγες Ημιελεύθερης Διαβίωσης,

(γ) Θεραπευτικές Μονάδες,

(δ) Μονάδες Απεξάρτησης Νέων,

(ε) Μονάδες Εντατικής Επιτήρησης Νέων και

(στ) Μονάδες Επανένταξης Νέων.

Οι εξειδικευμένες Θεραπευτικές Μονάδες και Μονάδες Απεξάρτησης Νέων έχουν σχεδιαστεί και προβλέπεται να λειτουργήσουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, το Σχέδιο Νόμου προχωρά στην ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου,ώστε να αποτελέσουν τους κεντρικούς φορείς που θα υλοποιήσουν τις προβλέψεις νόμου, με τον σταδιακό μετασχηματισμό τους σε Μονάδες Μέριμνας Νέων διαφορετικών κατηγοριών.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ