Η νέα παγίδα στον Νόμο Κατσέλη για τους στρατηγικά κακοπληρωτές


Έχουν ήδη περάσει 3 μήνες από τη ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης, με αποτέλεσμα η αγωνία των υπερχρεωμένων πολιτών που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη, να εντείνεται.

Παράλληλα με αυτό το άγχος των δανειοληπτών ενυπάρχει και η αγωνία εκείνων που πρόλαβαν μεν να καταθέσουν με το προηγούμενο καθεστώς πλην όμως ξεκινά μια νέα διαδικασία που θα βγάλει εκτός νόμου και εκείνους που έχουν προστατεύσει την πρώτη κατοικία τους.

Γράφει η Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη – Δικηγόρος

Ειδικότερα, στον νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί συνολικά από την ενεργοποίησή του 220.000 υποθέσεις και οι εκκρεμείς αιτήσεις διαμορφώνονται σήμερα στις 89.500 υποθέσεις.

Για αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τις τράπεζες ώστε να βγουν εκτός νόμου οι στρατηγικά κακοπληρωτές. Οι τράπεζες εντάσσουν πλέον σε αυτή την κατηγορία όχι μόνο αυτούς που έχουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία και θα μπορούσαν ρευστοποιώντας τα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και όσους αρνούνται να ρυθμίσουν το δάνειο τους, κάνοντας κατάχρηση της ασυλίας που έχουν εξασφαλίσει μέσω του νόμου Κατσέλη.

Οι τράπεζες επιμένουν ότι οι στρατηγικά κακοπληρωτές είναι περίπου οι μισοί αυτών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη ενώ παράλληλα τονίζουν οτι είναι τεράστιος ο χρόνος αναμονής ώσπου να εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές με αποτέλεσμα να βρίσκονται παγωμένα πολλά δάνεια που έχουν χορηγήσει. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται απο 6 μήνες εως 6 χρόνια ανάλογα με το κατά τόπους Ειρηνοδικείο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ