Παναγιώτα Σπηλιωτοπούλου: Το κορίτσι του καιρού στο OPEN αποκαλύπτεται (photos)


Η μετεωρολόγος του OPEN, Παναγιώτα Σπηλιωτοπούλου, μίλησε για την εμπειρία της στην τηλεόραση, εξήγησε γιατί δεν είναι εφικτό να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις και αναφέρθηκε στη σχέση της με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη Μετεωρολογία; Ήταν κάτι το οποίο ήθελες από μικρή ή οδηγήθηκες προς τα εκεί λόγω σπουδών; .

«Επρόκειτο για έναν συνδυασμό και των δύο, νομίζω. Από μικρή εκδήλωνα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ό,τι είχε να κάνει με το περιβάλλον, τη φύση, το κλίμα και τις εναλλαγές του καιρού. Είχα, επίσης, έφεση στις θετικές επιστήμες. Ετσι, η Φυσική δεν άργησε να γίνει η αγαπημένη μου. Αποφάσισα λοιπόν, να φοιτήσω στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τα προπτυχιακά χρόνια παρακολουθούσα μαθήματα επιλογής που αφορούσαν το περιβάλλον. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου στη Φυσική Περιβάλλοντος με κατεύθυνση τη Μετεωρολογία στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Η είσοδος στην τηλεόραση πώς προέκυψε;

«Η τηλεόραση και ο χώρος των μέσων ενημέρωσης δεν ήταν κάτι μέχρι τώρα άγνωστο για μένα. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, αφού, θέλοντας να «παντρέψω» τις δύο μου αγάπες, έκανα δεύτερο μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία και στα Νέα Μέσα Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια είχα μια μικρή εμπειρία από τα μίντια καθώς έχω συνεργαστεί με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες. Ως εκ τούτου, ο χώρος δεν μου ήταν άγνωστος».

Πώς ήταν το πρώτο δελτίο στο OPEN; Είχες άγχος;

«Σίγουρα ήμουν αγχωμένη και είναι, πιστεύω, λογικό. Οχι, όμως, σε βαθμό που να μην μπορώ να το διαχειριστώ. Σε αυτό συνέβαλε θετικά το περιβάλλον το οποίο συνάντησα. Το ανθρώπινο δυναμικό του σταθμού, μηδενός εξαιρουμένου, με υποδέχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ολοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Έδειξαν κατανόηση σε έναν άνθρωπο που ήρθε για πρώτη φορά στον χώρο και κλήθηκε να αντεπεξέλθει σε καινούργια και άγνωστα για εκείνον δεδομένα. Και χαίρομαι που μου δίνεται π αφορμή να τους ευχαριστήσω δημοσίως γι” αυτό. Επιπλέον, η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη που επιτέλους δινόταν μια σοβαρή και αξιόλογη ευκαιρία σε ένα καινούργιο στον χώρο των μέσων ενημέρωσης πρόσωπο να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά, για το οποίο πληροί τις απαιτούμενες επιστημονικές προϋποθέσεις. Οσον αφορά τη δουλειά δεν μου πέρασε στιγμή από το μυαλό που θα αποτύχω. Δεν άφησα τέτοιο περιθώριο στον εαυτό μου».

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, με εξαίρεση τη Χριστίνα Σούζη, ήταν μάλλον ανδροκρατούμενος ο χώρος. Έχει αλλάξει αυτό;

«Τα τελευταία χρόνια της περισσότερες χώρες του δυτικού πολιτισμού οι γυναίκες κατάφεραν να ρίξουν μικρά ή μεγαλύτερα ανδροκρατούμενα «κάστρα». Στην Ελλάδα δυστυχώς, οι γυναίκες ακόμη καλούνται να προσπαθήσουν διπλά για να αποδείξουν την επαγγελματική τους επάρκεια Η κοινωνία μας έχει ακόμη αρκετά ταμπού.

Ωστόσο, έχει κάνει βήματα προόδου. Εχουμε δει γυναίκες να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στην πολιτική, τη Δικαιοσύνη, καθώς και σε άλλους φορείς, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα Απομένουν, πάντως, πολλά βήματα Οι γυναίκες θέλουμε να κρινόμαστε επί ίσοις όροις, καθώς δεν υστερούμε σε ικανότητες – τουλάχιστον σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την πνευματική εργασία και τις θετικές επιστήμες».

Μέχρι πόσες ημέρες μπορεί να γίνει πρόβλεψη καιρού;

«Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχή. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τις 72 ώρες (τρεις ημέρες) το ποσοστό επαλήθευσης φτάνει το 90%-95%. Στην Πέμπτη μέρα πέφτουμε ήδη στο 70%. Επομένως, το μέγιστο που μπορούμε να δούμε είναι πέντε-επτά ημέρες. Μετά μπορούμε να δώσουμε απλώς μια τάση. Που πάλι αυτή εξαρτάται από την εποχή…».

Μια γενική πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε;

«Θα σας απογοητεύσω, αλλά η αλήθεια είναι πως όχι. Υπάρχουν αριθμητικά μετεωρολογικά μοντέλα μακροπρόθεσμης πρόγνωσης καιρού, τα οποία όμως τρέχουν σε πειραματικό επίπεδο και μέχρι στιγμής δεν δίνουν ικανοποιητικά ποσοστά επαλήθευσης. Επομένως, όποια εκτίμηση και αν κάνουμε για το φετινό καλοκαίρι, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα πέσουμε μέσα. Εάν, παρ” όλα αυτά, τολμήσουμε να δώσουμε μια τάση, αυτό που προβλέπουμε για τις επόμενες εβδομάδες είναι πως τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε περισσότερες βροχές σε σύγκριση με τις συνήθεις για την εποχή κλιματικές τιμές».

Στις παρέες όλοι συζητούν πως το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Εχει στοιχεία τροπικού κλίματος. Είναι ορθή αυτή η άποψη;

«Στη χώρα μας, από καιρικής άποψης, αυτό που συμβαίνει είναι ότι και φέτος έχουμε έντονη κυκλοφορία συστημάτων από τα δυτικά. Όσο αυτή η ροή διατηρείται, τόσο περισσότερες αστάθειες και βροχές έχουμε, καθώς και σκόνη, όταν τα συστήματα αυτά περνούν πάνω από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και τη μεταφέρουν σε εμάς».

Ποιο θα ήθελες να είναι το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα;

«Θα ήθελα να αποκτήσω μια δική μου εκπομπή, στην οποία θα έχω τον χώρο και τον χρόνο να αναλύω θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα καιρικά φαινόμενα το κλίμα το περιβάλλον, αλλά και τους τρόπους ορθής και βέλτιστης αξιοποίησης του (π.χ. μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Είναι ατε-λείωτα και πολύ σημαντικά τα θέματα που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε».

Έχεις όμως και δικό σου site πρόβλεψης καιρού;

«Ναι, μαζί με τον συνάδελφο μου Κλέαρχο Μαρουσάκη. Καλύπτουμε πάνω από 55.000 περιοχές της Ελλάδας, ενώ σκοπεύουμε να επεκταθούμε στην Ευρώπη. Σύντομα θα ενσωματώσουμε επιπλέον στήλη για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (πχ πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.) και θα μπορεί ο κόσμος να ενημερώνεται εγκαίρως για αυτά».

Ποια είναι η σχέση σου με τα social media;

«Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας μου. Οπότε σίγουρα δεν είμαι έξω από αυτά Τα χρησιμοποιώ, όμως, με μέτρο κυρίως νια να προωθώ τη δουλειά μου. Δεν έχω εθιστεί σε αυτά την προσωπική μου ζωή προτιμώ την άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους».

Σε παίρνουν φίλοι σου τηλέφωνο ή σου στέλνουν followers μήνυμα στα social media για να τους κάνεις πρόβλεψη καιρού;

«Ναι, πολύ συχνά! Και με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αυτό αποτελεί μια απόδειξη της αναγνώρισης και της επιδοκιμασίας του κόσμου γι’ αυτό που κάνω», λέει στο tv εθνος.

Πηγή: www.gossip-tv.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ