Μήπως τελικά εσύ τον διώχνεις μακριά;

Unhappy Married Couple and Sexual Problems Concept. Frustrated Man and Woman Not Talking Feeling Offended or Stubborn. Concept of Impotence. Man Have Problems.

Πρόκειται για τις γνωστές ανησυχίες των ερωτικών σχέσεων, όπου γνωρίζουμε έναν νέο σύντροφο, στην αρχή φαίνεται «τέλειος», τελικά όμως αποδεικνύεται ότι δεν ήταν αυτό που περιμέναμε! «Ήταν τόσο καλά όταν είμασταν μαζί! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άλλαξε στάση απέναντί μου…»
Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας πως οι σχέσεις δεν χαλάνε τόσο εύκολα! Αν λοιπόν δεν ήταν κάτι επιπόλαιο, τότε κάτι κάνατε και οι δύο, με κάποιο τρόπο και χαλάσατε αυτό που φτιάχνατε!

Ναι, μία σχέση δεν χαλάει έτσι απλά γιατί ο άλλος …τρελάθηκε! Κάτι κάνει και εκείνος, κάτι κάνεις όμως και εσύ! Και επειδή μπορούμε να δούμε μόνο τη δική μας συμπεριφορά, θα εστιάσουμε σε αυτήν. Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι συνήθως, δεν καταλαβαίνουμε τα λάθη που κάνουμε και διώχνουμε τον άλλον μακριά! Το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι πως προσπαθήσαμε τόσο πολύ για να πάει καλά αυτή η σχέση και τελικά ως ανταπόδοση παίρνουμε την ψυχρότητα και την εγκατάλειψη!

«Φαινόταν ότι δεν ένιωθε το ίδιο με εμένα! Εγώ τον έπαιρνα συνέχεια τηλέφωνο και του έστελνα μηνύματα…»

Του άφησες τον χρόνο να σε κυνηγήσει, να νιώσει ότι σε διεκδικεί ή τον πυρπολούσες διαρκώς μέσα από μία διαρκή επικοινωνία, έτσι όπως εσύ ήθελες; Ναι, τώρα που το σκέφτεσαι, θυμάσαι ότι σου είχε κάνει κάποια παράπονα γι αυτό, όπως και όταν έβγαινε με τους φίλους του και κάθε τρεις και λίγο χτυπούσε το κινητό του…

Θυμάσαι και τα μούτρα που του έκανες όταν δεν σου απαντούσε αμέσως ενώ ταυτόχρονα παραπονιόσουν πως δεν νοιάζεται για εσένα και ότι μάλλον ψάχνει άλλη! Μήπως σου έφερε μνήμες από τον πρώην σου, όπου υπήρξε «τρίτο πρόσωπο»;

Θυμάσαι την άρνησή σου στο σεξ για να μην σε θεωρήσει δεδομένη και «εύκολη»;

Θυμάσαι επίσης όταν περίμενες να σε πάρει εκείνος τηλέφωνο και τελικά όταν το έκανε του μιλούσες ψυχρά, γιατί ναι μεν μιλήσατε το πρωί για καλημέρα, τώρα όμως είναι βράδυ και ενδιάμεσα δεν επικοινώνησε καθόλου μαζί σου!

Θυμάσαι επίσης το «τίποτα» που απαντούσες όταν σε ρωτούσε τι έχεις και ακούγεσαι «κάπως»… Έφερες μόλις στη μνήμη σου και εκείνες τις φορές που επίτηδες τον απέφευγες για μία ημέρα για να δεις τι θα κάνει και δεν απαντούσες εσύ στις κλήσεις του. Και όταν τελικά εμφανιζόσουν και προσπαθούσες να δείξεις ότι ήσουν απλά πολυάσχολη – δεν αποτελεί και το μοναδικό ενδιαφέρον στη ζωή σου, άλλωστε υπάρχει και το παιδί σου – εκείνος άρχισε να απομακρύνεται από εσένα, μέχρι που τελικά τον ένιωσες ξένο δίπλα σου… Αισθάνεσαι την απόρριψή του και θλίβεσαι! Στενοχωριέσαι, θυμώνεις, κλαις μόνη σου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά στον εαυτό σου ότι και αυτός είναι σαν όλους τους άλλους!

Αναρωτήσου λοιπόν, μήπως τελικά είσαι εσύ εκείνη που τον διώχνεις μακριά, μέσα από τον τρόπο που χειρίζεσαι τις σχέσεις σου. Ίσως μάλιστα, είναι χρήσιμο να δεις γιατί «χάλασε» και ο γάμος σου επίσης, μήπως είχες παρόμοια συμπεριφορά; Αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου, μπορείς να πάρεις τη βοήθεια ειδικού, όπου θα σε βάλει στο να δεις «τι» και «πως» κάνεις αυτό που κάνεις και τελικά μένεις μόνη σου!

Αν λοιπόν θέλεις να κάνεις μία σχέση με ουσία, χρειάζεται να μάθεις τις ανάγκες και την λειτουργία της, αλλά να δώσεις χώρο και στον άλλον να εκφράσεις τις δικές του ανάγκες και τα «θέλω» του!

Από την Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ