Chungnam (FF-953): Φρεγάτα ορφανή, ψάχνει νέο κάτοχο


Η νοτιοκορεάτικη φρεγάτα Chungnam (FF-953) κλάσης Ulsan προσφέρεται για δωρεά στην διεθνή αγορά και αναζητά νέο χρήστη. Καθελκύστηκε το 1984 και Μπήκε σε υπηρεσία στις 26 Αυγούστου 1986 και παροπλίστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017.

Δεν είναι γνωστό αν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη φρεγάτα και από ποιες χώρες. Στο παρελθόν η Νότια Κορέα έχει παραχωρήσει δωρεάν πολλά αποσυρθέντα πλοία σε ναυτικές δυνάμεις της Ν/Α Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Για το θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν με εκτενές αφιέρωμα πλοίων που παραχωρήθηκαν ακόμα και στην Αίγυπτο κι αποκτήθηκαν στην βάση της λογικής ότι ήταν ετοιμοπαράδοτα κι αξιόμαχα, παρά την ηλικία τους δίνοντας την δυνατότητα να βγάζουν υπηρεσίες κι αφήνοντας τις πιο δύσκολες αποστολές για νεότερα και πιο ισχυρά πλοία.

Η Chungnam πάντως είναι η τρίτη φρεγάτα της κλάσης Ulsan που αποσύρεται, πράγμα που είχε συμβεί πριν δυο χρόνια από κοινού με δυο κορβέτες κλάσης Po Hang. Όλα τα πλοία προσφέρονται για δωρεά και στην χειρότερη περίπτωση διατίθενται για εκπαίδευση και χρήση ως στόχοι κατά την διάρκεια ασκήσεων με πραγματικές βολές.

Εκτός της Chungnam (953) έχουν παροπλιστεί και οι Yeosu (765) και Jinhae (766). Η Chungnam μπήκε σε υπηρεσία το 1986, ενώ οι Yeosu και Jinhae το 1988 και 1989 αντίστοιχα.

Η κλάση Ulsan είναι πλοία 1.500 τόνων, με μήκος 102 μέτρα, πλάτος 11,5 μέτρα και βύθισμα κύτους 3,5 μέτρα. Κινείται με δύο ναυτικούς κινητήρες General Electric (GE) LM 2500 και δύο πετρελαιοκινητήρες MTU 16V 538 TB82 σε συνδυασμένη διάταξη CODOG. Η μέγιστη ταχύτητα τους φτάνει τους 34 κόμβους κι η συνήθης εμβέλεια τα 4.000 μίλια.

Το Ναυτικό της Νότιας Κορέας παρόπλισε την πρώτη φρεγάτα της κλάσης Ulsan το 2014, ενώ η δεύτερη φρεγάτα, η Seoul παροπλίστηκε το 2015. Η Νότια Κορέα διαθέτει αυτή τη στιγμή έξι φρεγάτες της κλάσης αυτής καθώς και 14 κορβέτες της κλάσης Po Hang.

Όλα αυτά τα πλοία αναμένεται να αντικατασταθούν από τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου που θα αποδώσει το πρόγραμμα ναυπήγησης FF-X (κλάση Incheon).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ