Κυπριακή ΑΟΖ: Πολεμικές ιαχές από Ερντογάν – Τσίπρας: Κυρώσεις στην Τουρκία εάν έγινε γεώτρηση


Αυστηρές ήταν οι εξαγγελίες της ελληνικές πλευράς αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετά το πέρας των συνομιλιών προχώρησε σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Συγκάλεσα το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ασφαλείς. Η τουρκική τροκλητικότητα είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι Έλληνες δεν πρέπει να ακούν την κινδυνολογία. Η θέση της χώρας εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Όπως είπε, εξέτασαν από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις. Προσέθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζουν το έδαφος ώστε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

«Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ακόμα και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει προχωρήσει σε γεώτρηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

Τριπλό το μήνυμα Τσίπρα

Τριπλό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο CNN Greece.

Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη στήριξη στη Λευκωσία, εκφράζοντας το αίτημα για κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα έχει προβεί σε γεώτρηση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός επέδειξε πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ λόγω των συμμαχιών της.

Και, τρίτον, ο κ. Τσίπρας είπε «όχι» στην κινδυνολογία γιατί η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το γιατί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο στους Ευρωπαίους και όχι σε ΗΠΑ – Ισραήλ, οι ίδιες πηγές τόνισαν:

«Οι ΗΠΑ μάς στηρίζουν. Τώρα μπροστά μας είναι η Σύνοδος Κορυφής και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.».

Ερωτώμενες για το αν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία οι διπλωματικές πηγές είπαν:

«Έχει φτιαχτεί ισχυρό μέτωπο του Νότου, όπως φάνηκε στη Μάλτα και από τις δηλώσεις Μακρόν. Επομένως είναι πολύ σοβαρές οι πιθανότητες κυρώσεων».

Οι κινήσεις που θα γίνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος στην προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής με μια σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Τον στενό συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου. Λέει τέλος ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξέτασε και αξιολόγησει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η σημασία της γεώτρησης

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προχτές ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Φατίχ (Πορθητής) ξεκίνησε γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου, σε περιοχή που η Λευκωσία θεωρεί ότι ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για τη σημασία της τουρκικής κίνησης μίλησε στο CNN Greece o ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος μας είπε: «Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και παρά το ότι κάθε τουρκική ενέργεια αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, τυχόν γεωτρήσεις δημιουργούν σημαντικό προηγούμενο στη διεκδίκηση της ζώνης αυτής. Ουσιαστικά, η Τουρκία με αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα επιχειρεί να «γκρζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ και να στείλει μήνυμα στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες ότι οποιαδήποτε κίνηση κάνουν πρέπει να έχει την έγκρισή της».

Οι δηλώσεις Προδρόμου

Σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για ενδείξεις μεταφοράς υλικού στο Φατίχ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου είπε: «Παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Ερντογάν:

«Αν τολμήσουν να κουνήσουν έστω και βλέφαρο, θα πάρουν θέση οι φρεγάτες και τα αεροσκάφη μας». Σαν ταύρος εν υαλοπωλείο, εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, εξακοντίζοντας απειλές κατά πάντων.

Σε ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ, άστραψε και βρόντηξε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε για τα πληρώματα του Πορθητή και των υποστηρικτικών του σκαφών, που παράνομα εδώ και ενάμιση μήνα βρίσκονται στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

«Έδωσαν εντολές λένε, να συλλάβουν τα πληρώματα στα σκάφη! Ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!» είπε και πρόσθεσε: Αν τολμήσουν να κουνήσουν έστω και βλέφαρο, τα πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες της Τουρκίας θα πάρουν θέση για να διασφαλίσουν την συνέχιση των νόμιμων κατά τα λεγόμενά του εργασιών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Όσοι βλέπουν τις έρευνές μας για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο σαν κάτι απλό, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Τούρκο» έκαναν τον Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι συστάσεις του προς την Αγκυρα να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, από το βήμα της Συνόδου των επτά νοτίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο Πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Τι μας λες! Εμείς έχουμε ακτές εκεί. Έχουμε ακτές. Εμείς είμαστε εγγυητές στην Κύπρο. Και η Ελλάδα είναι εγγυήτρια και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εσύ ποιος είσαι; Ξεκαθάρισε τη θέση σου, αν κάνεις αυτές τις δηλώσεις εκ μέρους της ΤOTAL. Αν είναι έτσι, φύγε από την Προεδρία και πιάσε δουλειά ως δικηγόρος» τόνισε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ