Tα πικάντικα τρόφιμα ξεγελάνε τον εγκέφαλο ώστε να χρησιμοποιεί λιγότερο αλάτι


Θέλετε να αποφύγετε το αλάτι; Αυξήστε τα πικάντικα καρυκεύματα, συνιστούν Κινέζοι επιστήμονες που μετά από σχετική μελέτη, ανακάλυψαν ότι περισσότερα καυτερά γεύματα μπορεί να συμβάλλουν στην κατανάλωση λιγότερου αλατιού και σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι οπαδοί των πικάντικων φαγητών μπορεί να προσφέρουν ένα δώρο στην καρδιά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Κίνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Hypertension. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Κινέζοι συμμετέχοντες που απολαμβάνουν πικάντικα τρόφιμα έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο αλάτι και να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που προτιμούν τα λιγότερο πικάντικα τρόφιμα. Και η σύνδεση ανάμεσα σε πικάντικα και αλμυρά τρόφιμα μπορεί να εντοπιστεί μέχρι τον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι που δεν προτιμούσαν τα πικάντικα τρόφιμα, κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 13,4 γραμμάρια αλατιού την ημέρα σύμφωνα με τη μελέτη, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν καυτερά πιάτα και των οποίων η μέση πρόσληψη αλατιού ήταν μόλις 10,3 γραμμάρια την ημέρα. Η συστολική αρτηριακή πίεση – ο “ανώτερος” αριθμός που δείχνει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας όταν η καρδιά χτυπά, ήταν 8 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου) χαμηλότερη για τα άτομα με μεγαλύτερη προτίμηση στα πικάντικα τρόφιμα από εκείνα που είχαν τη μικρότερη ανοχή στα μπαχαρικά , ανέφερε επίσης η έρευνα. Η διαστολική αρτηριακή πίεση – ο “κατώτερος” αριθμός που υποδεικνύει πόση πίεση ασκεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας όταν η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία μεταξύ των χτύπων – ήταν 5 mmHg χαμηλότερη για τους λάτρεις των μπαχαρικών.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η απόλαυση της πικάντικης γεύσης είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και της αρτηριακής πίεσης, ανεξάρτητα από τον τύπο της τροφής και την ποσότητα τροφής”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Zhiming Zhu από το Third Military Medical University στο Chongqing της Κίνας. «Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν πικάντικα τρόφιμα στην καθημερινή τους ζωή εφ ‘όσον μπορούν να τα ανεχθούν», πρόσθεσε ο Zhu. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Αλλά ο καθορισμός της ιδανικής ποσότητας διαιτητικού αλατιού είναι για κάποιους αμφιλεγόμενος καθώς έχει επίσης διαπιστωθεί από κάποια έρευνα υψηλός κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών προσβολών σε υγιείς ανθρώπους που καταναλώνουν πολύ λίγο αλάτι. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι ιχνοποσότητες της καψαϊκίνης, της χημικής ουσίας που δίνει στις πιπεριές τσίλι, την πικάντικη μυρωδιά τους, μπορεί να αυξήσει την αλμυρή γεύση στα τρόφιμα, επιτυγχάνοντας την γεύση που μπορεί να αρέσει σε κάποιους με ουσιαστικά χαμηλότερη ποσότητα αλατιού.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν αυτή η αυξημένη συνειδητοποίηση των αλμυρών γεύσεων στα τρόφιμα μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού, δήλωσε ο Ζhu. H ομάδα του χρησιμοποίησε επίσης τεχνικές απεικόνισης για να εξετάσουν δύο περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων – την νησίδα και τον τροχιακό φλοιό – που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην αλμυρή γεύση. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που διεγείρονται από το αλάτι και τα μπαχαρικά αλληλεπικαλύπτονταν και ότι το μπαχαρικό αύξησε περαιτέρω την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές ενεργοποιούμενες από το αλάτι. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αυτή η αυξημένη δραστηριότητα πιθανότατα κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλάτι, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το φαγητό ακόμη και με λιγότερη χρήση από αυτό.

Όλοι οι συμμετέχοντες αυτής της μελέτης προέρχονταν από την Κίνα, επομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα αυτά μπορούν να γενικευτούν και σε άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ