Πώς να ξεπεράσουμε τα συναισθηματικά εμπόδια που δυσκολεύουν την προσωπική μας ανάπτυξη


Όλοι έχουμε φράχτες. Και η πραγματικότητα είναι ότι οι φράχτες εξυπηρετούν δύο κύριους σκοπούς. Χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν ό,τι υπάρχει εντός των ορίων τους και για να κρατά μακριά ό,τι υπάρχει εκτός.

Τους χτίζουμε μόνοι μας ή κάποιος άλλος μπορεί να τους χτίσει για εμάς. Δεν ξεφυτρώνουν ποτέ από το πουθενά. Οι άνθρωποι χτίζουν επίσης ένα άλλο είδος φράχτη – τον αόρατο.

Είναι οι πνευματικοί ή συναισθηματικοί φράχτες στη ζωή μας και κρατούν μακριά ανθρώπους, συναισθήματα και πόνο. Αυτοί οι αόρατοι φράχτες παρέχουν μια αίσθηση προστασίας και άνεσης.

Ο συναισθηματικός φράχτης χτίζεται νωρίς στη ζωή. Δυστυχώς, αυτοί οι φράχτες ενισχύονται και ενδυναμώνονται καθώς περνούν τα χρόνια και τρέφονται από: φόβο, αίσθηση αυταξίας και εμπιστοσύνης στους άλλους, αλλά και από το παρελθόν.

Φόβος
Στους περισσότερους από εμάς, ο φόβος αποτελείται από τρία χαρακτηριστικά: ποτέ δεν μάθαμε πώς να τον ξεπερνάμε, μάθαμε ότι αν αποφεύγαμε να κάνουμε λάθη, δεν υπήρχε τίποτα να φοβόμαστε και μάθαμε να μην παίρνουμε ρίσκα.

Αυταξία
Η αυταξία συχνά συνδέεται άμεσα με το επίπεδο της αυτοεκτίμησης που έχουμε. Είναι ένα καλό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να βγει εκτός ορίων όταν φτάνουμε στο άλλο άκρο και γινόμαστε υπερευαίσθητοι και αμυντικοί στην κριτική και στις πράξεις των άλλων γύρω μας. Αλλά αυτή η αυταξία είναι λάθος. Γιατί βαθιά μέσα μας δεν πιστεύουμε σε εμάς, απλά υποκρινόμαστε και γι’ αυτό θεωρούμε ότι όλοι οι άλλοι είναι εχθροί μας.

Εμπιστοσύνη προς τους άλλους
Η εμπιστοσύνη είναι μεν μια θεμελιώδης ανθρώπινη εμπειρία, αλλά έχει είναι δε και ζήτημα βαθμού εμπιστοσύνης και ορισμένες εμπειρίες στη ζωή μας επιδρούν στην ικανότητα ενός ατόμου να εμπιστευτεί τους άλλους. Τα προβλήματα εμπιστοσύνης προέρχονται από εμπειρίες στην παιδική ηλικία, όπως ανεπαρκής αγάπη και έλλειψη τρυφερότητας, ακόμα και κακοποίηση. Η προδομένη εμπιστοσύνη μας κάνει να υψώνουμε φράχτες για να νιώσουμε ασφαλείς.

Το παρελθόν
Το τραυματικό παρελθόν διεισδύει στο παρόν και στο μέλλον. Είναι οι αποσκευές μας και αλληλεπιδρούν αρνητικά με τις δυνατότητές μας. Δημιουργούν τοξικά μοτίβα μέσα στα οποία παγιδευόμαστε.

Πώς ξεφεύγουμε από αυτούς τους φράχτες;
Πώς αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα, περίπλοκα και επώδυνα ζητήματα που αφορούν στα συναισθηματικά εμπόδια της ζωής μας; Χρειάζονται ορισμένα σημαντικά βήματα.

Αποφασίστε
Αρχικά, χρειάζεται να πάρετε μια απόφαση – μια πραγματική απόφαση. Ακόμα κι αν παρεμβάλλονται το άγχος και ο φόβος, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, χρειάζεται να πάρετε τη σωστή κατεύθυνση.

Αναγνωρίστε
Από τι είναι φτιαγμένοι αυτοί οι φράχτες; Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η αναγνώριση των φυλακών μας. Ποιος μας κρατά φυλακισμένους; Γιατί μετά την αναγνώριση θα εκκινήσει η διαδικασία της επούλωσης.

Ζητήστε βοήθεια
Ένας καλός ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να προσπαθήσετε και να δουλέψετε για να καταστρέψετε τα συναισθηματικά εμπόδια. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει με:

– την απόρριψη των παράλογων πεποιθήσεων και των αυτοκαταστροφικών σκέψεων

– την γνωριμία με την εσωτερική μας δύναμη

– την ανοικοδόμηση υγιών συναισθηματικών φραχτών

Glen McKenzie

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ