Η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά: Ευρωπαϊκό «χαστούκι» στον Ερντογάν για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Με διακοπή διαπραγματεύσεων απειλούν την Τουρκία οι Βρυξέλλες – Αναμένεται ανακοίνωση από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με τον έξω κόσμο, καθώς η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές συμμάχων και εταίρων στον δρόμο προς την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 – 21 Ιουνίου, τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 26-27 Ιουνίου αλλά και τη Σύνοδο της ομάδας του G20 στην Ιαπωνία 28-29 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι από χθες έως και τις 22 Ιουνίου θα βρίσκεται στην Άγκυρα και αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ με αποστολή την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Απτόητη απέναντι στις διεθνείς πιέσεις η Άγκυρα επιμένει να προκαλεί με έργα και λόγια όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά όποιον τολμήσει να της ασκήσει δημοσίως κριτική στους μονομερείς και αυθαίρετους τουρκικούς χειρισμούς.

Ευρωπαϊκό χαστούκι στον Ερντογάν

Στην επίσημη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters αντίστοιχο μήνυμα ενδέχεται να στείλουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες της Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν την Κομισιόν και τους 26 υπουργούς των κρατών – μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Τότε λήγει έτσι κι αλλιώς το περιθώριο που είχαν δώσει οι ηγέτες στην Άγκυρα για να περιορίσει την προκλητικότητά της. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη δίνει περιθώριο για επιβολή συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Το προσχέδιο

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι 28 χώρες -μέλη της ΕΕ πρόκειται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμεύονται να απαντήσουν καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Οι «28» θα επαναλάβουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, κάτι που ζητά συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Τουρκία. Συμπερασματικά θα σημειώνουν πως η γειτονική χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απειλεί με βέτο η Κύπρος

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κύπρος -κατά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο-, προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να παίξει το χαρτί του βέτο. Δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη γεώτρηση που φέρεται να έκανε το «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο συμπερασμάτων, οι «28» αναμένεται να προειδοποιήσουν την Άγκυρα ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο», προσθέτοντας ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ