Ντιμπέιτ ξανά 1.385 μέρες μετά την τελευταία “μάχη” Τσίπρα – Μεϊμαράκη.


Την 1η Ιουλίου θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και η “γεμάτη” τετραετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μας έχει κάνει… σχεδόν να ξεχάσουμε πώς γίνεται.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ “σκοτώνονται” ήδη για το debate που έρχεται, με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και βίντεο από το παρελθόν Τσίπρα – Μητσοτάκη.
Αναδρομή σε όσα είχαν γίνει στην τελευταία τηλεμαχία, τον Σεπτέμβριο του 2014, με βίντεο και φωτογραφίες από το τετ α τετ των δύο “μονομάχων”.
Ο… ψηλότερος Τσίπρας, το ευτράπελο με το σακάκι, οι “κόκκινες κάρτες”, τα… μουρμουρητά και το ανέκδοτο με το σφηνάκι.

Ντιμπέιτ. Μια λέξη που θα… χιλιογραφτεί και θα χιλιοειπωθεί μέχρι την Δευτέρα, 01.07.2019. Την ημέρα, δηλαδή, που αποφασίστηκε να σταθούν… απέναντι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Οι συζητήσεις ήταν… πολλές, ωστόσο ο κύβος ερρίφθη την Τρίτη, 18.06.2019, στην Διακομματική Επιτροπή, στην οποία «κλείδωσε» οριστικά το debate μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη. Ντιμπέιτ: Η μάχη…. των βίντεο! Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ με… Μητσοτάκη!

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 21:00 το βράδυ της 1ης Ιουλίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με συντονίστρια την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Δώρα Αναγνωστοπούλου, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα «ανακρίνουν» τους πολιτικούς αρχηγούς θα είναι ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Νίκος Χατζηνικολάου (Ant1), η Μάρα Ζαχαρέα (Star) και η Έλλη Στάη (Open).

Θα υπάρχουν πέντε κύκλοι ερωτήσεων και κάθε αρχηγός θα έχει 90 δευτερόλεπτα για να απαντήσει, ενώ στο τέλος θα δοθούν επίσης 90 δευτερόλεπτα σε όλους για το τελικό τους μήνυμα.

Το όλο ζήτημα, βέβαια, έχει ήδη προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, κάτι πάντως που δεν αποτελεί ακριβώς… έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε μόλις… 19 και σήμερα από τις εκλογές και οποιοδήποτε ζήτημα αποτελεί δυνητικά «πρόσφορο έδαφος» για πολιτική αντιπαράθεση.

Μιας και… μετρήσαμε μέρες, όμως, πρέπει να αναφερθεί εδώ πως το ντιμπέιτ της 01.07.2019, θα γίνει… 1.386 ολόκληρες ημέρες μετά το προηγούμενο!

Τόσες θα έχουν περάσει την βραδιά του ντιμπέιτ από τις 14.09.2015, την ημέρα δηλαδή που παρακολουθήσαμε τηλεμαχία -ελληνιστί- για τελευταία φορά. Ήταν -ξανά- μια Δευτέρα, έξι μέρες πριν τις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2015. Την εκλογική μάχη, δηλαδή, που ακολούθησε το πρώτο… επεισοδιακό εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν πια ο Αλέξης Τσίπρας είχε προβεί στην συμφωνία με τους εταίρους μετά την -επίσης επεισοδιακή και… ιστορική- 17ωρη διαπραγμάτευση και θέλησε να πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού για να την εφαρμόσει, κάτι που τελικά πέτυχε.Ντιμπέιτ ξανά, 1.386 μέρες μετά! ντιμπέιτντιμπέιτ

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το φετινό ντιμπέιτ, είναι πως το 2015 είχαν γίνει δύο «αναμετρήσεις». Η μία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και η δεύτερη μεταξύ των δύο κύριων «μονομάχων», δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα και του τότε αρχηγού της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Κι αν το πρώτο ντιμπέιτ ήταν… λίγο έως πολύ βαρετό, η δεύτερη κόντρα, μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη ήταν σαφώς πιο ενδιαφέρουσα. Και μόνο που οι δύο αντίπαλοι βρέθηκαν τετ α τετ ήταν αρκετό για να γίνει το ντιμπέιτ πιο ελκυστικό, ωστόσο ήταν και το κόνσεπτ που βοήθησε, αφού οι δύο «μονομάχοι» είχαν την δυνατότητα να βγάζουν… κόκκινη κάρτα!

Αυτό γινόταν φυσικά μεταφορικά, με Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη να έχουν τότε το δικαίωμα να σηκώνουν το χέρι τους και να παρεμβαίνουν όποτε το έκριναν σκόπιμο, με το ντιμπέιτ να παίρνει «φωτιά» με το… καλημέρα, αφού οι δύο αντίπαλοι «έκαψαν» και τις τρεις «κόκκινες κάρτες» που δικαιούντο από τα πρώτα μόλις λεπτά!

Θυμηθείτε τι είχε συμβείΤο ανέκδοτο Τσίπρα με το… σφηνάκι

Σε κάποιο σημείο, κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως έβαλε τις ομαδικές απολύσεις στο τραπέζι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Τότε, ο κ. Τσίπρας έκανε χρήση της «κόκκινης» κάρτας και απάντησε πως στη διακυβέρνησή του, είχαμε 186.000 νέες θέσεις εργασίες και παραδέχθηκε πως υπήρξε μία αύξηση λόγω των capital controls.

Μάλιστα, είπε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως του θυμίζει το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που ενώ έχει μεθύσει με τρία μπουκάλια ουίσκι και μετά πίνει ένα σφηνάκι, την επόμενη ημέρα ξυπνάει στο νοσοκομείο και λέει πως τον χάλασε αυτό το σφηνάκι…Ατάκες… φωτιά στο ντιμπέιτ του 2015!

Εκτός από το κόνσεπτ, πάντως, το ντιμπέιτ εκείνο έγινε εξαιρετικά ενδιαφέρον και επειδή Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχαν… κέφια!

Αρχικά, λίγο πριν την έναρξη του ντιμπέιτ ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα «ατύχημα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να τον χαιρετήσει, ωστόσο το σακάκι του «πιάστηκε» από κάπου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ψάχνει τι τον εμπόδιζε να… προχωρήσει προς το μέρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος περίμενε με το χέρι του απλωμένο για τη χειραψία.

Τελικά του έδειξε πού είχε πιαστεί το σακάκι και οι δύο άνδρες αστειεύτηκαν για το περιστατικό… ντιμπέιτντιμπέιτ ντιμπέιτντιμπέιτ Ο… ψηλότερος Τσίπρας και τα παράπονα του Μεϊμαράκη για την σκηνοθεσία του ντιμπέιτ! ντιμπέιτντιμπέιτ

Ένα από τα… highlights του ντιμπέιτ του 2015, ήταν αναμφισβήτητα το περιστατικό με το… ύψος του Αλέξη Τσίπρα, που σημειώθηκε στο σημείο εκείνο της τηλεμαχίας κατά το οποίο οι δύο αντίπαλοι απηύθυναν ερωτήματα ο ένας στον άλλον.

Σε κάποιο σημείο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήρε τον λόγο τονίζοντας πως για ώρα παρακολουθούσε ότι ο σκηνοθέτης έδειχνε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πιο ψηλό (!) και ζήτησε να διορθωθεί, διερωτώμενος χαρακτηριστικά αν… ψήλωσε ξαφνικά!

Όμως ο τότε αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης δεν έμεινε εκεί. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε και πάλι την σκυτάλη, εκείνος… χαμήλωσε ξαφνικά, κάνοντας με αυτό τον τρόπο χιούμορ για το θέμα του ύψους!Το… νερό – νεράκι ο Τσίπρας – Το «μουρμουρητό» του Μεϊμαράκη

Συνεχίζοντας στα… ευτράπελα, ένα άλλο σημείο που είχε σχολιαστεί, ήταν το ότι ο Αλέξης Τσίπρας γέμισε ουκ ολίγες φορές το ποτήρι του με νερό, με το Twitter να ξεσαλώνει!

Την ίδια ώρα,  οι τηλεθεατές είχαν την δυνατότητα να βλέπουν ταυτόχρονα και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις τους.

Σε ένα από αυτά τα στιγμιότυπα, είχαμε και μια «παρέμβαση», από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ έθεσε ένα ερώτημα με πολλά σκέλη στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μόλις πήρε τον λόγο ξεκίνησε λέγοντας πως είναι δύσκολο σε 40 δευτερόλεπτα να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν.

Εκείνη την στιγμή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε κάτι, ωστόσο τόσο χαμηλόφωνα που με δυσκολία μπορεί κανείς να καταλάβει επ’ ακριβώς τις λέξεις που χρησιμοποίησε.

Τα συμπεράσματα… δικά σας!Τι είπαν Τσίπρας και Μεϊμαράκης μόλις έκλεισαν τα φώτα του ντιμπέιτ

Τέλος, να σημειωθεί πως μόλις έκλεισαν οι κάμερες στο ντιμπέιτ, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχαν μία κοινή διαπίστωση να κάνουν για την τηλεμαχία.

Η κοινή διαπίστωση των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν πως αυτός ο πιο δημιουργικός διάλογος ήταν πιο ωραίος και ζωντανός και σίγουρα θα βοηθούσε τους πολίτες να έχουν μία πιο σαφή εικόνα στο δρόμο προς την κάλπη. Και οι δύο έδειξαν να απολαμβάνουν αυτή τη διαδικασία και παρά τις εντάσεις, υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος και η ευκαιρία να ξεδιπλώσει ο καθένας το πρόγραμμά του και τις θέσεις του για την επόμενη ημέρα… ντιμπέιτντιμπέιτΦυσικά στα δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» πριν, κατά την διάρκεια και μετά το ντιμπέιτ, επικρατούσε… ο κακός χαμός! ντιμπέιτντιμπέιτ ντιμπέιτντιμπέιτ

Φωτογραφίες αρχείου: Intime / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ