Η ιστορία του Κόπα Αμέρικα

Το Κόπα Αμέρικα (Κύπελλο Εθνών της Νοτίου Αμερικής), το αντίστοιχο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (Euro), είναι η παλαιότερη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου. Τις περισσότερες κατακτήσεις του θεσμού έχει η Ουρουγουάη με 15.

Η πρώτη διοργάνωση έγινε από τις 2 έως τις 17 Ιουλίου 1916 στο Μπουένος Άιρες, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αργεντινής. Πήραν μέρος τέσσερις ομάδες (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη) και τον τίτλο κατέκτησε η Ουρουγουάη. Στις 9 Ιουλίου 1916 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL), η οποία έθεσε αμέσως υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση.

Έως το 1975 η διοργάνωση έφερε την ονομασία Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Νοτίου Αμερικής (Campeonato Sudamericano de Selecciones), οπότε μετονομάσθηκε σε Κύπελλο Αμερικής (Copa America). Η διοργάνωση διεξαγόταν σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το 1959, όταν έγινε εις διπλούν. Μόλις το 2007 αποφασίστηκε να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Στο Κόπα Αμέρικα συμμετέχουν απευθείας στην τελική φάση τα δέκα κράτη – μέλη της CONMEBOL: Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή, Περού, Κολομβία, Βολιβία, Παραγουάη, Ισημερινός και Βενεζουέλα. Η Γουινέα και το Σουρινάμ, που υπάγονται γεωγραφικά στη Νότιο Αμερική, δεν ανήκουν στη δύναμή της. Σε κάθε διοργάνωση προσκαλούνται 2 ή 3 ομάδες από τη ζώνη της της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF), συνήθως το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μία χρονιά, το 1999, είχε προσκληθεί και έλαβε μέρος η εθνική ομάδα της Ιαπωνίας, ενώ το 2019 προσκεκλημένες χώρες είναι η Ιαπωνία και το Κατάρ, που θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022.

Το 2016 (3-26 Ιουνίου), διεξήχθη στα γήπεδα των ΗΠΑ ένα εμβόλιμο, επετειακό «Κόπα Αμέρικα» για να γιορτασθεί η εκατονταετηρίδα της διοργάνωσης. Στο πρώτο «Κόπα Αμέρικα» εκτός Νοτίου Αμερικής, μετείχαν 10 ομάδες από την CONMEBOL και 6 από την CONCACAF (ΗΠΑ, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Αϊτή και Ιαμαϊκή). Νικήτρια αναδείχθηκε η εθνική ομάδα της Χιλής.

Η 46η εκδοχή του Κόπα Αμέρικα θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου στα γήπεδα της Βραζιλίας. Μασκότ της διοργάνωσης είναι ένας υδρόχοιρος (το μεγαλύτερο τρωκτικό του κόσμου) με την ονομασία Ζιζίτο. Η ονομασία παραπέμπει στον Ζιζίνιο (1921-2002), τον βραζιλιάνο επιθετικό, που μοιράζεται τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με τον αργεντίνο Νορμπέρτο Μέντες (1923-1998), με 17 γκολ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ