Θρόμβοι αίματος στην περίοδο: Σημαίνει κάτι ανησυχητικό;


Όταν έχεις περίοδο, μπορεί στη σερβιέτα ή στο ταμπόν να δεις από «φυσιολογικό» αίμα, μέχρι μικρά «κομμάτια» από πηγμένο αίμα. Τι είναι αυτοί οι θρόμβοι αίματος στην περίοδο; Δε θα έπρεπε το αίμα της περιόδου να μοιάζει περισσότερο με υγρό παρά με μαρμελάδα; Λοιπόν, όπως και το αίμα που κυλάει σε όλο το σώμα σου μπορεί να πήξει, το ίδιο συμβαίνει και με το αίμα της περιόδου, μόνο που πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Γιατί υπάρχουν θρόμβοι αίματος στο αίμα της περιόδου σου;
Η Susan Wysocki, επαγγελματίας νοσοκόμα και μέλος του συμβουλίου της Αμερικανικής Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας, εξηγεί: «Τα σώματά μας έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε το αίμα, με τη βοήθεια εσωτερικών χημικών ουσιών, να πήζει ώστε να μην αιμορραγούμε. Μερικές φορές, όμως, ειδικά αν έχεις βαριά ροή, δεν είναι δυνατόν να διασπαστεί όλος αυτός ο ιστός της μήτρας, οδηγώντας σε κομμάτια αίματος που απελευθερώνονται στη ροή της περιόδου. Αυτά τα κομμάτια είναι συνήθως κόκκινα ή σκουρόχρωμα και εμφανίζονται τις πιο βαριές ημέρες της περιόδου μίας γυναίκας».

Θρόμβοι αίματος: Συμβαίνει κάθε φορά και σε όλες τις γυναίκες;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό και από το μία περίοδος είναι πιο «βαριά» ή πιο ήπια, εξηγεί η ειδικός. Ακόμα, δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρήσεις τέτοια κομμάτια αίματος σποραδικά στη διάρκεια των ετών της περιόδου σου. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι οι θρόμβοι αίματος είναι πιο συνηθισμένοι κατά τα πρώτα και τα τελευταία χρόνια της εμμηνόρροιας.

Τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου;
Συνήθως οι θρόμβοι αίματος δεν προκαλούν ανησυχία. Αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος. Σύμφωνα με την Wysocki, είναι πιθανόν να συμβεί μία απότομη αλλαγή λόγω κάποιας αποβολής, κάποιας ασθένειας ή μόλυνσης, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα ένιωθες και πόνο ή θα είχες άλλα συμπτώματα.

Περίοδοι γεμάτες από θρόμβους αίματος θα μπορούσαν να αποτελούν και σημάδι ινομυωμάτων της μήτρας ή μικρών, μη-καρκινογόνων όγκων στη μήτρα, τους οποίους μπορεί να εμφανίσει το 70% των γυναικών προτού γίνουν 50 ετών, σύμφωνα με έρευνα από το Γυναικείο Νοσοκομείο Μπέρμιγχαμ.

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον γιατρό;
Εάν οι θρόμβοι αίματος συνοδεύονται από αδυναμία ή κόπωση αυτό μπορεί να είναι ένδειξη αναιμίας, όταν το σώμα σου δεν μπορεί να δημιουργήσει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο. Η Wysocki επισημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό εάν παρατηρήσουν ξαφνική αλλαγή στην περίοδό τους ή εάν έχουν κάποιες ενοχλήσεις από βαριές περιόδους. «Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το φυσιολογικό σημαίνει ανυπόφορο. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Τα αντισυλληπτικά μπορεί να ελαφρύνουν τις βαριές περιόδους, όπως και τους θρόμβους αίματος ιστούς αίματος που τις συνοδεύουν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ