Και τώρα οι δυο τους. Τζόνσον και Χάντ για την ηγεσία των Συντηρητικών


Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χάντ θα διεκδικήσουν μέχρι τέλος την ηγεσία των Συντηρητικών και τον τίτλο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Στον τελευταίο γύρο των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών, το απόγευμα, ο Μπόρις Τζόνσον διατήρησε το άνετο προβάδισμά του, συγκεντρώνοντας 160 ψήφους (σε σύνολο 313 βουλευτών). Άφησε πίσω του τον Χαντ, που έλαβε 77 ψήφους, μόλις δύο περισσότερους από τον τρίτο υποψήφιο, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ. Βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τερέζας Μέι, έγραψε στο Twitter ότι αισθάνεται «βαθύτατη τιμή» επειδή έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων. Είχε κερδίσει σε όλους τους προηγούμενους γύρους αυτής της διαδικασίας που έχει ως στόχο την ανάδειξη του επόμενου ηγέτη των Συντηρητικών, στον οποίο θα παραδοθούν τα κλειδιά του αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Θα αναλάβει όμως και το ακανθώδες πρόβλημα του Brexit, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου.

«Ζυγίζω την ευθύνη που φέρω στους ώμους μου: να δείξω στο κόμμα μου πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε το Brexit χωρίς να προκαλέσουμε εκλογές», ήταν το σχόλιο του Τζέρεμι Χαντ στο Twitter.

Πιο μετριοπαθής από τον αντίπαλό του, ο Χαντ σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Αποχώρησης που επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τις Βρυξέλλες. Είναι διατεθειμένος επίσης να αναβάλει το Brexit αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεχτούν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι επίσης έτοιμος να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν αρνηθούν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ ο Μπόρις Τζόνσον από την άλλη θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει οπωσδήποτε στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς. Και απειλεί ότι δεν θα πληρώσει τον «λογαριασμό» του Brexit –ένα ποσό που υπολογίζεται στα 40-45 δισεκατομμύρια ευρώ– αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί να παραχωρήσει καλύτερους όρους στη χώρα του.

Τις επόμενες εβδομάδες ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ θα κινητοποιηθούν για να πείσουν τα 160.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος. Το Σάββατο θα μιλήσουν στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, στην πρώτη από τις 16 δημόσιες αντιπαραθέσεις τους που θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα. Θα συμμετάσχουν επίσης σε μια τηλεμαχία στις 9 Ιουλίου στο κανάλι ITV.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ