Πώς οι ηγέτες της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, παίρνουν το «πάνω χέρι»


Τόσο ο ηγέτης της Κινας Xi Jinping όσο και ο Kim Jong Un της Βόρειας Κορέας υπέφεραν από την αγωνία του Προέδρου Donald Trump να μείνει μακριά από τις συνομιλίες. Τώρα, είναι αυτός που θα πρέπει να ανησυχεί για το τι λένε ο ένας στον άλλον πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η επίσημη επίσκεψη του Xi στην Πιονγκγιάνγκ την Πέμπτη – η πρώτη παρόμοια επίσκεψη ενός Κινέζου προέδρου κατά τα τελευταία 14 χρόνια – θα αναδείξει μια νέα συντροφικότητα μεταξύ δύο γειτόνων που πολεμούσαν τις ΗΠΑ μαζί στον πόλεμο της Κορέας. Η επίσκεψη στέλνει επίσης στον Trump ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρύτερη επιρροή της Κίνας ενόψει πιθανών καίριων εμπορικών συνομιλιών μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του Xi στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Για τον Kim, είναι άλλη μια ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει επιλογές πέρα από μια τρίτη συνάντηση με τον Trump, μετά την κατάρρευση της δεύτερης, τον Φεβρουάριο. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μπορεί να βρει ένα πιο ευαίσθητο κοινό για καταγγελίες που αφορούν στις Η.Π.Α., από την ώρα που ο Trump απέρριψε την τελευταία εμπορική προσφορά της Κίνας τον περασμένο μήνα.

“Και οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν πιθανώς να ασκήσουν πίεση στην Ουάσινγκτον να διεξάγει διπλωματία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα, σε μεγάλο βαθμό με τους όρους της Βόρειας Κορέας – μέσω μιας σταδιακής, βήμα προς βήμα προσέγγισης για την αποπυρηνικοποίηση και με μερική ανακούφιση από τις κυρώσεις”, δήλωσε ο Mintaro Oba, Αμερικανός διπλωμάτης που εργάστηκε πάνω σε θέματα της κορεατικής χερσονήσου. “Αν μη τι άλλο, αυτή η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την αποδυνάμωση της περιφερειακής υποστήριξης στην εκστρατεία πίεσης που έχει εξαπολυθεί εκ μέρους των ΗΠΑ”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ