Μαμά, κάτι με τσίμπησε! Τι κάνουμε;


Αχ, τι ωραίο το καλοκαιράκι και πόσο πολύ το περιμέναμε! Ανάμεσα στα αμέτρητα θετικά του όμως φέρνει μαζί του και τις πιθανότητες για τα ανεπιθύμητα τσιμπήματα. Ξέρουμε άραγε τι να κάνουμε εάν κάτι τσιμπήσει το παιδί μας μέσα στη θάλασσα ή εκτός;

Πόσο προετοιμασμένες είμαστε και πόσα πράγματα γνωρίζουμε για τα τσιμπήματα; Είναι καλό να ενημερωθούμε ώστε και την ψυχραιμία μας να κρατάμε και να ξέρουμε ακριβώς πώς να πράξουμε. Η ειδικός μας μάς εξηγεί:

Τσούχτρες/μέδουσες και θαλάσσιες ανεμώνες:

Τα πιο συχνά τσιμπήματα μέσα στο νερό οφείλονται σε τσούχτρες, μέδουσες και θαλάσσιες ανεμώνες. Η παρουσία τους ωστόσο στην περιοχή που κολυμπάμε δεν είναι πάντα απαραίτητη καθώς πολλές φορές με τη θαλασσοταραχή τα πλοκάμια σπάνε και πλέουν ελεύθερα, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας και να έχουμε συμπτώματα χωρίς να τις βλέπουμε.

Το τσίμπημα της τσούχτρας σπάνια έχει σοβαρές παρενέργειες (συνήθως αυτές εμφανίζονται σε ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος όπου ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, φαγούρα, οίδημα.

TIP: Ξεπλύνετε καλά την περιοχή με θαλασσινό νερό και επαλείψτε τοπικά με αντιισταμινική κρέμα, μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρό σας.

Αχινοί:

Το πάτημα αχινού αποτελεί ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία για τα παιδιά καθώς η παραμονή των αγκαθιών μέσα στο δέρμα επιτείνει τον πόνο.

TIP: Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα αγκάθια με μία απλή τσιμπίδα και μετά αποστειρώστε την περιοχή με ένα κάποιο αντισηπτικό (οινόπνευμα, betadine). Για την πρόληψη των τσιμπημάτων αυτών προστατεύστε το παιδί σας, φορώντας του σαγιονάρες ή παπουτσάκια παραλίας.

Δράκαινες/σκορπίνες:

Είναι ψάρια τα οποία βρίσκονται στην άμμο και που μπορούμε εύκολα να πατήσουμε. Στη ράχη τους έχουν 1 – 2 μεγάλα αγκάθια, τα οποία έχουν το δηλητήριο. Μόλις μας τσιμπήσουν, αισθανόμαστε αμέσως έντονο πόνο και σύντομα το σημείο κοκκινίζει και πρήζεται. Τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο επώδυνα καθώς περνάει η ώρα. Ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικού σοκ. Ευτυχώς το δηλητήριο της δράκαινας (όπως και τα περισσότερα δηλητήρια θαλάσσιων ζώων) είναι θερμοευαίσθητο.

TIP: Προσπαθήστε να μετριάσετε τον πόνο του παιδιού σας εμβαπτίζοντας το πάσχον άκρο σε όσο το δυνατό ανεκτό θερμό νερό.

Φίδια:

Tα περισσότερα είδη φιδιών στην Ελλάδα δεν είναι δηλητηριώδη. Επειδή ωστόσο είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε το είδος του φιδιού, απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας και επισκεφτείτε το συντομότερο δυνατό το πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.

Επίσης:

* Μία ξεχωριστή κατηγορία τραυματισμών στην παραλία αποτελούν οι κακώσεις από ξένα σώματα, όπως μεταλλικά (και συνήθως σκουριασμένα) αντικείμενα ή γυαλιά.

Οποιοδήποτε ξένο σώμα θα πρέπει να αφαιρείται από γιατρό και να προσφέρεται η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία προκειμένου να αποφεύγεται η πιθανότητα μόλυνσης ή/και τετάνου.

Ελεάνα Γκιώκα, Παιδίατρος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ