Διάδοχο μεγάλης ακτίνας, των AIM-120 AMRAAM αναπτύσσει με πλήρη μυστικότητα η Lockheed Martin


Ανώτατος αξιωματικός της USAF αποκάλυψε στις 20 Ιουνίου ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου αέρος-αέρος μεγάλης ακτίνας, μεγαλύτερης του AIM-120D AMRAAM της Raytheon. Η ανάπτυξη του νέου BVR όπλου αέρος-αέρος που κωδικοποιείται ήδη ώς AIM-260, ξεκίνησε με απόλυτη μυστικότητα εντός του 2017, ως κοινή απαίτηση της Ναυτικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα ανατέθηκε στην Lockheed Martin και με βάση όσα έγιναν γνωστά οι πρώτες πτητικές δοκιμές του όπλου θα διεξαχθούν εντός του 2021, και μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 2022, θα αποδοθεί και η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC).

Το νέο όπλο που θα ενταχθεί σε υπηρεσία ώς απάντηση στον κινεζικό PL-15 ο οποίος ήδη εξοπλίζει τα μαχητικά J-20 της Αεροπορίας της Κίνας. Άλλα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρουν ότι ο νέος πύραυλος θα έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον AIM-120D και δεν θα διαθέτει κινητήρα Ramjet (αυλωθητή) όπως ο ευρωπαϊκός METEOR.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με το πώς θα διασφαλιστεί η μεγαλύτερη ακτίνα του νέου όπλου που αναφέρεται και ώς JATM (Joint Air tactical Missile), o Αμερικανός αξιωματικός απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις.

Η USAF αποκαλύπτει τώρα, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος JATM, την ύπαρξη προγράμματος εξέλιξης νέου πυραύλου BVR μεγάλης ακτίνας, λόγω της υψηλής σημασίας του προγράμματος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα και για τα δύο κύρια αεροπορικά Όπλα των ΗΠΑ…

Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις θα υπάρξουν και η μορφή του αεροπορικού πολέμου θα αλλάξει μέσα στις επόμενες δεκαετίες…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ