Ανοίγουν οι «δουλειές» με τις ανακαινίσεις ακινήτων: άτοκα δάνεια, εκπτώσεις φόρου και επιδοτήσεις

Προϋποθέσεις σημαντικής ανάκαμψης στην πληγωμένη κτηματαγορά δημιουργούν τα προωθούμενα μέτρα. Ήδη, ο χρόνος μέχρι την 12η Ιουλίου οπότε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, μετράει αντίστροφα ενώ στο τραπέζι έχει πέσει πλέον και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για έκπτωση φόρου –και μάλιστα της τάξεως του 40-50%- για τις εργασίες αναβάθμισης και αξιοποίησης των κτιρίων.

Σε οικονομικό επίπεδο, αυτά σημαίνουν:

Χορήγηση άτοκων δανείων από την πλευρά των τραπεζών και μάλιστα για όλους καθώς δεν υπάρχει πλέον ανώτατο πλαφόν με βάση το εισόδημα.

Επιδότηση των εργασιών μέσω του εξοικονομώ κατ’ οίκον η οποία μπορεί να φτάσει και στο 70%
Έκπτωση φόρου η οποία μπορεί να φτάσει και στο 20-25% επί της αξίας του τιμολογίου.
Με αυτές τις τρεις κινήσεις ουσιαστικά θα υπάρχει ένα ζωντανό κίνητρο για επισκευές ακινήτων τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μέσω του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον θα καλυφθούν περισσότερα από 25.000 νοικοκυριά. Οι αιτήσεις θα γίνουν από τις 12 Ιουλίου και οι εργασίες θα εκτελεστούν μέσα στους επόμενους 10-12 μήνες.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, η έκπτωση φόρου αναμένεται ότι θα αφορά στις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020. Άρα, η έκπτωση φόρου θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό του 2021.

Πώς θα λειτουργεί αυτή η έκπτωση; Ο ενδιαφέρομενος θα κάνει μια δαπάνη αναβάθμισης του ακινήτου του, θα λαμβάνει το απαραίτητο παραστατικό και θα πληρώνει ηλεκτρονικά. Το 40% ή το 50% της δαπάνης, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι, για κάθε 1000 ευρώ δαπάνης θα αφαιρούνται 400 ή 500 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το τελικό όφελος θα προκύπτει από το άθροισμα των εισοδημάτων του καθενός και από το κλιμάκιο στο οποίο θα κατατάσσεται. Δηλαδή:

Αν κάποιος κατατάσσεται στο κλιμάκιο με τον συντελεστή 29% θα έχει έκπτωση 145 ευρώ
Αν κατατάσσεται στο κλιμάκιο με τον συντελεστή 39% θα έχει έκπτωση 195 ευρώ ενώ
Αν κατατάσσεται στο κλιμάκιο με τον συντελεστή 45% θα έχει έκπτωση 225 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ