Για ποιους λόγους πρέπει να ρωτάμε πριν χαϊδέψουμε έναν σκύλο


Η βόλτα του σκύλου μας σε ένα αστικό κέντρο που ισοδυναμεί με πολυκοσμία, σίγουρα μπορεί να προσφέρει πολλά στη κοινωνικοποίηση και στην εξοικείωση του με θορύβους, ανθρώπους, σκυλιά, γάτες κτλ.

Παρόλα αυτά, θέλοντας και μη, ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο ο οποίος βλέποντας το κουτάβι ή τον ενήλικο σκύλο μας, θέλει να τον πλησιάσει και να τον χαϊδέψει. Σχεδόν όλα καλά μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως αν κάποιος προσεγγίσει το σκύλο με σκοπό να του μιλήσει και να τον ακουμπήσει χωρίς να μας ρωτήσει; Γιατί αυτή η κίνηση θεωρείται ανάρμοστη; Και γιατί θα πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε την άδεια του ιδιοκτήτη πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα;
Παρακάτω λοιπόν αναφέρονται 5 σημαντικοί λόγοι οι οποίοι θα μας κάνουν να σκεφτόμαστε 2 φορές πριν πλησιάσουμε κάποιο σκύλο στο δρόμο.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά σκυλιά τα οποία είναι οδηγοί τυφλών ανθρώπων. Τα σκυλιά αυτά εκτελούν μια συγκεκριμένη εργασία την οποία όλοι εμείς πρέπει να σεβαστούμε και σε καμία περίπτωση να μην την διακόψουμε. Οι σκύλοι οδηγοί αποτελούν τα μάτια του ανθρώπου που δεν έχει την δυνατότητα να δει και η οποιαδήποτε προσπάθεια αποσυντονισμού του θα έχει αρνητική επίπτωση στην πορεία του χειριστή του.

Σκυλιά τα οποία έχουν κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς όπως φοβία ή επιθετικότητα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιδράσουν αν κάποιος τα πλησιάσει. Μια απότομη κίνηση προς το μέρος του σκύλου ή ακόμα και η φωνή κάποιου ανθρώπου που θα τον προσκαλεί για να τον χαϊδέψει, ίσως θεωρηθεί απειλητική με αποτέλεσμα ο σκύλος να συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο. Δυστυχώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν το πανέμορφο και γλυκό σκυλάκι που βλέπουμε απέναντι μας, είναι έτοιμο να δεχτεί τα δικά μας χάδια.

Ένα πρόβλημα υγείας επίσης, μπορεί να προκαλέσει μια άσχημη αντίδραση του σκύλου προς κάποιον που τον πλησιάζει. Οι σκύλοι όταν πονάνε αναγκάζονται να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους γρυλλίζοντας ή και δαγκώνοντας. Το σκυλί που εσείς θέλετε να χαϊδέψετε μπορεί να έχει βγει από κάποιο χειρουργείο ή να έχει κάποιο δερματικό ή αρθριτικό πρόβλημα το οποίο το κάνει ευάλωτο και ευαίσθητο σε τυχόν χάϊδεμα.

Αρκετοί είναι και οι σκύλοι οι οποίοι κάνοντας τη βόλτα με τον κηδεμόνα τους, εκπαιδεύονται στο να μείνουν συγκεντρωμένοι, να περπατάνε σωστά με το λουρί αλλά και να μην αποσπάται η προσοχή τους. Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος περαστικός καλέσει, μιλήσει ή και χαϊδέψει το σκύλο τους χωρίς να τους ρωτήσει πρώτα, η εκπαίδευση διακόπτεται. Με αυτό τον τρόπο προξενείται σύγχυση και στο σκύλο αλλά και στον κηδεμόνα του καθώς η διαδικασία της εκπαίδευσης πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Είναι αγένεια. Όπως ποτέ δεν θα πηγαίνατε να αγκαλιάσετε ένα μωρό το οποίο είναι με τη μαμά του στο δρόμο, έτσι δεν θα πρέπει να πλησιάσετε ή να μιλήσετε σε κάποιο σκυλί το οποίο περπατάει με τον κηδεμόνα του χωρίς πρώτα να πάρετε άδεια. Μην υποθέτετε ότι το σκυλί είναι φιλικό ή απλά ότι ο ιδιοκτήτης είναι σύμφωνος με το να χαϊδέψετε το σκύλο του.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μας εμποδίζουν από το να πλησιάσουμε ένα σκύλο χωρίς να ρωτήσουμε , καθένας από τους οποίους αποτελεί προσωπικό δεδομένο για τον κηδεμόνα.
Δυστυχώς πολλοί από εμάς, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με μια αρνητική απάντηση που μπορεί να μας δώσει κάποιος ιδιοκτήτης σκύλου και υπάρχει περίπτωση να παρεξηγηθούμε. Οφείλουμε όμως να μάθουμε να δεχόμαστε το «όχι» γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κηδεμόνας γνωρίζει πολύ καλύτερα τον σκύλο του από τον καθένα μας και σημαίνει ότι για να μη μας δώσει την άδεια του να πλησιάσουμε, εξασφαλίζει την ήρεμη και ασφαλή ροή των πραγμάτων.

Η βόλτα θα πρέπει να είναι ένα ευχάριστο γεγονός για όλους χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις, τσακωμοί και επιθέσεις. Αυτό που οφείλουμε όλοι εμείς να κάνουμε σε περίπτωση που θέλουμε να πλησιάσουμε ένα σκυλάκι, είναι πρώτα να ζητάμε την άδεια του κηδεμόνα και αφού πάρουμε θετική απάντηση, να αφήσουμε τον σκύλο να πλησιάσει από μόνος του σε εμάς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ