Μητσοτάκης: Τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020


Συνέντευξη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και τη δημοσιογράφο Ελπίδα Κατσαράκη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το πατρικό της οικογένειας στα Χανιά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε πως «η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» και ότι αυτό αφορά την Ευρώπη. Χαρακτήρισε θετική την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως «θα επιδιώξω με τον κ. Ερντογάν, εφ’ όσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να έχω μία ειλικρινή σχέση. Γνωρίζω πολύ καλά ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, γνωρίζουμε πολύ καλά, θα του το πω στην πρώτη μας συνάντηση. Αλλά σε καμία περίπτωση η επιβολή κυρώσεων δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνέχιση, μέσα στο πλαίσιο που σας είπα, του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Εκτίμησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου και «δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στην υπόθεση της Exxon Mobil σχολιάζοντας πως «θα ήταν καλό για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να έχουμε έναν αμερικανικό κολοσσό αυτή τη στιγμή σε εξορυκτική δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Για την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ εκτίμησε πως έγινε για επικοινωνιακούς λόγους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα για το 2019, «με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός» και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε μέτρα ελάφρυνσης εντός του 2019. Τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια».

Για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση εξήγησε πως «θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, είναι τα λεγόμενα spending reviews, η αξιολόγηση δαπανών ανά Υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σήμερα ακόμη, υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε μία σειρά από δαπάνες. Δεύτερον, έχουμε στοχευμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή κυρίως μέσα από μία επιθετική διείσδυση των εταιρικών συναλλαγών. Τρίτον και σημαντικότερον: η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Κοιτάξτε, άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%. Για εμάς η διαφορά αυτή προέρχεται πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε. Και εμείς σκοπεύουμε να τις καταστήσουμε τον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό» αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνου εν μία νυκτί.

Όσον αφορά τους δανειστές είπε πως «θα αποδείξω πρώτα ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω, θα κερδίσω αξιοπιστία, θα υλοποιήσω τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και στη συνέχεια, θα διεκδικήσω μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί στις μειώσεις των φόρων. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτό τους ενδιαφέρει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο του «για την Ελληνική Δημοκρατία, για το πολιτικό μας σύστημα, να είναι εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Θα είναι μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας μας».

Για τα εργασιακά είπε πως «θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής». Αυτά μέσω φορολογικών κινήτρων. «Οι εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιτυχία τους περνάει μέσα από την ικανοποίηση του εργαζόμενου. Και αν δώσω γενναία φορολογικά κίνητρα για να μοιραστούν μπόνους στο τέλος του έτους είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν αρκετοί εργοδότες οι οποίοι θα ανταποκριθούν» τόνισε.

Για την αύξηση των μισθών είπε πως ο μόνος τρόπος είναι «με γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και με τη δημιουργία ενός πλούτου που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα».

Για τα πρόσθετα ασφαλιστήρια ξεκαθάρισε πως «αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις υποχρεωτικές εισφορές υπέρ κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και υγείας. Είναι πρόσθετη παροχή την οποία δίνει η επιχείρηση, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο».

Τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας τονίζοντας πως δημόσιο δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη κρατικό. «Εάν μπορούμε παραδείγματος χάρη να παρέχουμε -το χρησιμοποιώ συχνά αυτό το παράδειγμα- διαγνωστικές υπηρεσίες εντός των δημόσιων νοσοκομείων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αντί δηλαδή να αγοράσουμε έναν καινούργιο τομογράφο, -να το πω πολύ απλά- να αγοράσουμε την υπηρεσία για δέκα χρόνια. Να έρθει ο ιδιώτης, να βάλει τον τομογράφο, να χρησιμοποιήσει το προσωπικό το οποίο ήδη υπάρχει και να αγοράζει το Δημόσιο υπηρεσίες και όχι μηχανήματα. Αυτά είναι πράγματα που γίνονται σε όλον τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή γιατί δεν μπορούμε να τα κάνουμε και στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος» διευκρίνισε.

«Η δημόσια περίθαλψη είναι αδιαπραγμάτευτη» τόνισε. Επανέλαβε ότι η υπόθεση Novartis είναι σκευωρία.

«Η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου και πρέπει να ξαναγεμίσει από την αρχή. Και σε όσους προεξοφλούν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τους λέω να είναι πολύ επιφυλακτικοί. Να φορέσουν την στολή εργασίας, να σταματήσουν από τώρα να ράβουν υπουργικά κουστούμια γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός κόμματος.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ αν θα χρειαστεί σχολιάζοντας πως «είμαι σίγουρος ότι σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμώ, η χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κυβερνηθεί» ενώ επανέλαβε ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ