Κωνσταντινούπολη: Άφησαν ελεύθερο υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ που δικάζεται για γκιουλενιστής

Τουρκικό δικαστήριο απελευθέρωσε υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη από τον κατ΄ οίκον περιορισμό για λόγους υγείας. Ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα ενόσω διεξάγεται η δίκη του.

Ο Ναζμί Μετέ Τζαντούρκ, αξιωματικός ασφαλείας στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, η σύζυγος και η κόρη του κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου κληρικού που ζει στις ΗΠΑ και ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σήμερα, Τρίτη (25.6.2019) στο δικαστήριο, ο Τζαντούρκ αρνήθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης του Γκιουλέν. Κατηγορείται επίσης πως ήταν σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους που τελούν υπό έρευνα ως φερόμενα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν.

Ωστόσο, είπε πως μίλησε μόνο με αξιωματούχους με τους οποίους έπρεπε να επικοινωνήσει εξαιτίας της δουλειάς του. «Οι άνθρωποι σε αυτά τα γραφεία είναι δημόσιοι λειτουργοί διορισμένοι από το κράτος. Είναι αδύνατο για μένα να γνωρίζω αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση από την πλευρά μου», είπε.

Ο Τζαντούρκ είπε πως εκτός από την υπέρταση και τον διαβήτη από τα οποία πάσχει, υπέστη καρδιακή προσβολή το 2008 και πρέπει να βλέπει τακτικά τον γιατρό του. Ο μακρύς περιορισμός του κατ’ οίκον έχει επιδεινώσει την υγεία του, είπε. «Αυτό το μέτρο, το οποίο συνεχίστηκε για 17 μήνες, έχει μετατραπεί σε τιμωρία».

Λαμβάνοντας υπόψη τους 17 μήνες που πέρασε υπό περιορισμό κατ΄οίκον και την κατάσταση της υγείας του, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή του από τον περιορισμό κατ΄οίκον και του έδωσε εντολή να παρουσιάζεται στις τοπικές αρχές όσο η δίκη του συνεχίζεται.Κωνσταντινούπολη: Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου

«Εξακολουθούμε να μην βλέπουμε καμία απόδειξη η οποία να τεκμηριώνει τις κατηγορίες σε βάρος του, και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας αυτή η δίκη, όπως και άλλες, στην οποία εμπλέκεται ο αδίκως κρατούμενος υπάλληλός μας, πρέπει να επιλυθεί γρήγορα, με διαφάνεια και δίκαια», δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

Ο Τζαντούρκ είναι ο τρίτος υπάλληλος προξενείου των ΗΠΑ που έχει προσαχθεί σε δίκη κατηγορούμενος ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ένας από τους τρεις, ο Χάμζα Ουλουτζάι, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 χρόνων με κατηγορίες για τρομοκρατία αλλά αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ