Συρία: Έτοιμοι να επαναπατριστούν ένα εκατομμύριο Σύροι από την Τουρκία


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε σήμερα πως θα επαναπατριστούν στη Συρία από την γειτονική χώρα γύρω στο ένα εκατομμύριο Σύροι.

Αυτό θα συμβεί σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο μόλις εγκαθιδρυθεί η ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, με την Τουρκία να φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους, τον μεγαλύτερο αριθμό υπηκόων της εμπόλεμης χώρας, από οποιαδήποτε άλλο κράτος.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της στο βορειοανατολικό τμήμα στη Συρία, όπου οι ΗΠΑ στηρίζουν την κουρδοσυριακή πολιτοφυλακή των YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία επιδιώκει την αποχώρηση των μαχητών των YPG από τη συγκεκριμένη περιοχή ώστε να διασφαλίσει τα σύνορά της και η Ουάσινγκτον ζητά εγγυήσεις ότι οι σύμμαχοι της στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους YPG δεν θα πληγούν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Παράλληλα όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ Τουρκία και ΗΠΑ συνεργάζονται για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για την πόλη Μανμπίζ στη Συρία, μια διαδικασία που προχωρά πολύ αργά από το προσδοκούμενο, σύμφωνα με όσαν είχαν αναφέρει τουρκικές στρατιωτικές πηγές στο Reuters τον Απρίλιο.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του AKP στην Άγκυρα τόνισε: «Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις ζώνες ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μας όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτή τη στιγμή, 330.000 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί, αλλά πιστεύω ότι όταν τα προβλήματα στην Μανμπίζ και στα ανατολικά του Ευφράτη επιλυθούν, ο αριθμός αυτός θα φτάσει γρήγορα στο 1 εκατομμύριο».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ