120 δόσεις: Ρουσφέτια μέχρι και την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση στην απέλπιδα προσπάθειά της να προσελκύσει ψηφοφόρους και να ανατρέψει ή τουλάχιστον να μετριάσει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα στις κάλπες, προχωρεί σε ρουσφέτια.

Με κλειστή την Βουλή και μη μπορώντας να νομοθετήσει προχωρεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και την ένταξη στην ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία έως και 120 δόσεις και επιχειρήσεων που το 2017 είχαν τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής με ΠΝΠ και το… βλέμμα στην κάλπη

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι η ρύθμιση που είχαν φέρει και αφορούσε τις επιχειρήσεις, δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον και ουσιαστικά οι επιχειρήσεις γύρισαν την πλάτη στη νέα ρύθμιση λόγω του περιορισμένου αριθμού δόσεων. Με την ΠΝΠ έρχεται τώρα να επεκτείνει τον αριθμό των δόσεων στις 120 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχέδιο το οποίο είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή υπήρχε πρόβλεψη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε 18 μηνιαίες δόσεις για τις τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και 24 δόσεις για τις έκτακτες.

Μετά τις αντιδράσεις τροποποίησε τη διάταξη προς το ευνοϊκότερο ανεβάζοντας τον αριθμό των δόσεων σε 24 και 36 αντίστοιχα χωρίς όμως και πάλι οι διατάξεις να προσελκύσουν τους επιχειρηματίες.

Μετά την ενεργοποίηση της ΠΝΠ οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ θα μπορούν να αντιμετωπιστούν έναντι της ρύθμισης όπως και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα. Τα οφέλη για τις επιχειρήσειςΕάν κατά το φορολογικό έτος 2017 τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες είχαν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με την κάθε δόση να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.Για τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών από 4% έως 25%.Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:

–  Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ

– Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18

– Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120.Εάν ο οφειλέτης επιλέξει πριν από την υπαγωγή της οφειλής του στη ρύθμιση να καταβάλει την οφειλή του σε πλήθος δόσεων μικρότερο κατά 20%-90% από αυτό που προκύπτει με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, δικαιούται έκπτωσης 15%-90% επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του, θα διαγράφεται το σύνολο των τόκων και των προσαυξήσεων.Βασικές οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 5% ετησίως. Κατ’ εξαίρεση, βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ ανά ΔΟΥ, Ελεγκτικό Κέντρο ή Τελωνείο, που υπάγονται στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ