ΔΕΗ: Ο ένας ζητάει ιδιώτη επενδυτή, άλλος κατηγορεί τη ΝΔ ότι σχεδιάζει αυξήσεις 50%


Αυτό και αν ήταν βόμβα! Ο άνθρωπος που επί τέσσερα και πλέον χρόνια, βρίσκεται στο τιμόνι της ΔΕΗ, ως ο εκλεκτός για την θέση αυτή του Παναγιώτης Λαφαζάνη, να εμφανίζεται σήμερα και να λέει ότι μία από τις δύο λύσεις για να σωθεί η επιχείρηση είναι η είσοδος σε αυτήν στρατηγικού επενδυτή. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός δείχνει να βρίσκεται στην παραμυθοχώρα και «βλέπει» την ΝΔ να φέρνει αυξήσεις 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με λίγα λόγια ότι πολεμήθηκε με λύσσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά την αριστερά στην Ελλάδα, κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης να εμφανίζεται σήμερα από τους ίδιους ανθρώπους ως λύση στο πρόβλημα. Ο Μανώλης Παναγιωτάκης οδήγησε την ΔΕΗ στο σημερινό αδιέξοδο. Είναι αυτός που επί των ημερών του τα οικονομικά της επιχείρησης επιδεινώθηκαν. Επί των ημερών του απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια να ανοίξει η αγορά. Δεν μπήκε στο σύστημα ικανός αριθμός μονάδων παραγωγής «πράσινης ενέργειας». ΔΕΔΔΗΕ: 700.000 εντολές διακοπής ρεύματος λόγω χρεών μέχρι σήμερα

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές εξέφρασε διαφορετικές απόψεις, από την πολιτική ηγεσία. Ποτέ όμως δεν όρθωσε ανάστημα και εν κατακλείδι δεν πήγε σπίτι του όταν διαφωνούσε με στρατηγικής σημασίας επιλογές με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό. Κατά συνέπεια να έρχεται σήμερα και να προβάλλει τον εαυτό του ως άμοιρο ευθυνών είναι τουλάχιστον άκομψο.

Η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ είναι δύσκολη και το έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές. Ακόμη και χθες πριν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ είχαμε γράψει τα δύο σενάρια της επόμενης ημέρας. Το ένα είναι αυτό που περιέγραψε ο Μ. Παναγιωτάκης ως… λύση.

Αυτό θέλουν οι Βρυξέλλες και ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό ρεαλιστικό δεδομένου ότι η ελληνική κοινωνία, φορείς, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι να μην είναι σε θέση να στηρίξουν και να υποστηρίξουν ένα πιο περίπλοκο σχήμα που ωστόσο θα έδινε λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα.

Σήμερα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 3μηνου με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι θα δείχνουν σημαντικές ζημιές. Δεν γνωρίζουμε τι αποτέλεσμα είχε η προσπάθεια καλλωπισμού των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η αρχική εκτίμηση ήταν για ζημιές περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Στο που ακριβώς θα κάτσει η μπίλια θα το δούμε σήμερα. Ο Γ. Σταθάκης

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνει στην ΔΕΗ, ο προϊστάμενος υπουργός Γιώργος Σταθάκης δείχνοντας ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στην Επιχείρηση μάλλον δεν τον αγγίζουν μιλήσει για επικείμενες αυξήσεις που θα κάνει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι η ΝΔ θέλει να αυξήσει ξανά τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-50%, σημειώνοντας ότι από το 2010 στο 2014 η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60%, ενώ την περίοδο από το 2015 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «η πολιτική της ΝΔ είναι επιστροφή στο 2014, αυξήσεις στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από την τριχοτόμηση», είπε χαρακτηριστικά. Συγκρίνοντας την ενεργειακή πολιτική των δύο κομμάτων, ο κ .Σταθάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πούλησε το 66% του ΑΔΜΗΕ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά έφερε στρατηγικό επενδυτή με ποσοστό 24% –την κινεζική State Grid, φτιάχνοντας μια εταιρεία-μοντέλο, η οποία διπλασίασε την αξία της από το 2015 έως σήμερα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ