Συντάξεις: Βραδυφλεγής βόμβα για την επόμενη κυβέρνηση το συνταξιοδοτικό

Πάνω από 250.000 οι εκκρεμείς συντάξεις.
Τραγική η κατάσταση στο Δημόσιο.
Ξεπερνά τα δυο χρόνια ο χρόνος για έκδοση σύνταξης.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα, εκτός όλων των άλλων. Και αυτό είναι η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων αναφορικά με τις συντάξεις.

Το αρμόδιο υπουργείο δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για το πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις και ποιο είναι το ληξιπρόθεσμο ποσό. Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία εκτιμούν ότι συνολικά μόνον ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών αγγίζει τις 258.618. Σε αυτές, θα πρέπει να προστεθούν μάλιστα και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κλπ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ φτάνει τις 80.000. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου, που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με του εργαζομένους, του ΕΦΚΑ – με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης – είναι «χειραγωγημένα», για να συμπληρώσει πως επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις – ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κλπ.– ουσιαστικά θολώνουν την πραγματική εικόνα. 

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στο Δημόσιο, καθώς οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων του Δημοσίου και των δήμων ξεπερνούν, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα δύο έτη. Αιτίες είναι η υποβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σε απλή διεύθυνση και η υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ, η υποστελέχωσή της, η ασυμβατότητα που παρουσιάζεται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων σε σχέση με τα άλλα Ταμεία, αλλά και η αδυναμία υποστήριξής τους από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν πως ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων είναι άγνωστος. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

«Η κατάσταση είναι τόσο τραγελαφική που ενώ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές αποφασίστηκε η δημιουργία κλιμακίων για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, δεν ανανεώθηκαν οι  αποσπάσεις των 50 υπαλλήλων της  συγκεκριμένης διεύθυνσης, με αποτέλεσμα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου οι εργαζόμενοι να δηλώσουν παρουσία στις οργανικές τους θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρούκλης.

Οι συνδικαλιστές, δε, εξέφρασαν και για αυτά τα νούμερα επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι οι αριθμοί των καθυστερούμενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι «πλασματικοί», αφού εκτός των άλλων, δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ταμεία περιέγραψαν με μελανά χρώματα όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμώντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι «το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της κοινωνικής ασφάλισης, με περιορισμό της εγγύησης των παροχών από το κράτος και παράδοση της επαγγελματικής ασφάλισης σε ιδιωτικά εταιρικά σχήματα».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ