Μια ενδιαφέρουσα απόπειρα για σύγκριση του ρωσικού Su-57 με το F-35 των ΗΠΑ… σε κάποιους τομείς!


Στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Army-2019, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υπέγραψε συμβόλαιο με το γραφείο σχεδίασης Sukhoi, το οποίο αποτελεί τμήμα της United Aircraft Corporation (UAC) για την παραγωγή και παράδοση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μίας δεύτερης παρτίδας μαχητικών 5ης γενιάς, τεχνολογίας stealth τύπου Su-57.

Αν και ο αριθμός των μονάδων της δεύτερης αυτής παρτίδας δεν γνωστοποιήθηκε, η υπογραφή της δεύτερης αυτής σύμβασης επιβεβαιώνει την παραλαβή 76 μαχητικών Su-57 από τη Ρωσική Αεροπορία από το τέλος του 2019 σταδιακά μέχρι το τέλος του 2027. Στο χρονικό αυτό διάστημα βέβαια, θα ακολουθήσουν πρόσθετες παραγγελίες, καθώς προς το παρόν τουλάχιστον, ο ρυθμός παραγωγής είναι χαμηλός δεδομένου ότι η εξέλιξη του αεροσκάφους νέας γενιάς και των συστημάτων του συνεχίζονται.

Ο κινητήρας του για παράδειγμα που ακόμα δεν έχει λάβει επίσημη κωδικοποίηση και ονομασία, αποκαλείται “product 30” και θα αποδίδει μεγαλύτερη ώση σε σχέση με τον ΑL-41 των μαχητικών της οικογένειας Su-27, παρουσιάζοντας παράλληλα χαμηλότερη ειδική κατανάλωση καυσίμου.

Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας που θα φορούν τα Su-57 εις διπλούν, θα αποδίδει μέγιστη “ξηρή” ώση μεγαλύτερη των 20.000 λιβρών και μέγιστη ώση με μετάκαυση μεγαλύτερη των 30.000 λιβρών. Αυτά κατά προσέγγιση είναι τα νούμερα του AL-41…

Φυσικά το νέο ρωσικό μαχητικό θα αξιοποιεί ακροφύσια αλλαγής της διεύθυνσης του ανύσματος ώσης (thrust vectoring nozzles), κάτι που εν μέρει υπάρχει το F-22 και δεν υπάρχει στο F-35. Στο συγκεκριμένο κομμάτι οι Ρώσοι φαίνεται ότι βρίσκονται αρκετά μπροστά. Από πλευράς επιδόσεων, αυτές θα είναι άμεσα συγκρίσιμες ή και καλύτερες του F-22 και ανώτερες του F-35.

Το τελευταίο βέβαια έχει περισσότερο προηγμένης φιλοσοφίας εξοπλισμό αποστολής, συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί εκ του ασφαλούς από μία πρώτη ματιά… Στο Su-57 υπάρχει εξαιρετικά ευρείας γωνίας HUD (head-up display) σε σχέση με το αντίστοιχο σύστημα επί κάσκας HMDS του F-35, μέσω του οποίο αλλάζει εντελώς η διαδικασία στοχοποίησης αέρος και εδάφους και κατ΄ επέκταση και η αποτελεσματικότητα του μαχητικού ως πλατφόρμα εξαπόλυσης / εκτόξευσης όπλων.

Στο Su-57 δεν υπάρχει σύστημα αντίστοιχο του EOTS, αλλά ένας εξαιρετικά μεγάλης διαμέτρου αισθητήρας IRST (Infra Red Search and Track) στη βάση του αλεξίνεμου. Η θέση των “ματιών” των δύο αισθητήρων προδίδει απόδοση έμφασης στον εντοπισμό και τον εγκλωβισμό επίγειων στόχων στην περίπτωση του αμερικανικού μαχητικού (κάτω ημισφαίριο) και ιπτάμενων στόχων στην περίπτωση του ρωσικού (άνω εμπρός ημισφαίριο).

Φυσικά όπως το EOTS παρέχει και εξαιρετικές δυνατότητες αέρος-αέρος, έτσι και το σύστημα IRST του Su-57 ενδέχεται να παρέχει και σημαντικές δυνατότητες αέρος-εδάφους. Είναι κάτι για το οποίο δεν έχουν αποδεσμευθεί στοιχεία από την πλευρά των Ρώσων, όπως δεν έχουν αποδεσμευτεί και στοιχεία σχετικά με το εάν το σύστημα συνεργάζεται με το σύστημα αυτοπροστασίας και Η/Π του Su-57 και το ραντάρ του. Κάτι που γνωρίζουμε ότι ισχύει στην περίπτωση του F-35…

Το γραφείο σχεδίασης Sukhoi, έχει απλά περιοριστεί σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο βαθμός αυτοματισμού των συστημάτων του νέου μαχητικού είναι πρωτόγνωρος, επιτρέποντας στον χειριστή του, μέσω μειωμένου φόρτου εργασίας, να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την εξέλιξη της αποστολής του και να στοχοποιεί ταυτόχρονα στον αέρα και στο έδαφος.

Τα συστήματα αποστολής του Su-57 έχουν ήδη αξιολογηθεί στις επιχειρήσεις της Συρίας, ενώ η εξέλιξή τους συνεχίζεται, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την παρθενική πτήση του πρώτου πρωτοτύπου, τον Ιανουάριο του 2010.

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί και πετούν 10 πρωτότυπα μαχητικά Su-57 και έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των πτητικών δοκιμών αξιολόγησης των επιδόσεων και της συμπεριφοράς του σε όλο το φάσμα ταχυτήτων και υψών του φακέλου πτήσης του.

Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκαν και οι δοκιμές πτήσης υπό πολύ μεγάλες γωνίες προσβολής σε υψηλές και χαμηλές ταχύτητες, ενώ με επιτυχία τερματίστηκαν και οι δοκιμές εναέριου ανεφοδιασμού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ