Πίτσα «λευκή» με προσούτο και ξηρά σύκα


Ετοιμάστε μία λεπτή τραγανή ζύμη αλά ρομάνα με ελαιόλαδο και γέμιση από λεπτές φέτες προσούτο, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ρόκα και ξηρά σύκα. Η πίτσα ονομάζεται «λευκή» επειδή δεν περιέχει σάλτσα ντομάτας. Η απόλαυση είναι εξασφαλισμένη!

Υλικά για 3 πίτσες και 12 άτομα

Για τη ζύμη
4 κ.σ. νωπή μαγιά
2 κ.γ. ζάχαρη
2 φλ. του τσαγιού ζεστό νερό
4 ½ φλ. του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φλ. του τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη
170 γρ. ξηρά σύκα ψιλοκομμένα
250 γρ. προσούτο σε λεπτές φέτες
3/4 φλ. του τσαγιού ρόκα
200 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Βάζουμε στο μίξερ τον κάδο και τον γάντζο για ζύμη. Ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ξεκινάμε το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 5 λεπτά.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει ομογενοποιηθεί και βγαίνει εύκολα από τα τοιχώματα του μπολ. Πρέπει να είναι υγρή αλλά να μην «κολλάει».
Αφαιρούμε τον κάδο και σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα κομμάτια που τα κάνουμε μπάλες. Τις τυλίγουμε σε λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει ελαφρά και τις τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη πολύ σφιχτά. Τις αφήνουμε για 30-45 λεπτά.

Στη συνέχεια, απλώνουμε τη μία μπάλα ζύμη σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε πολύ λεπτή βάση. Περνάμε ελαφρά με το πινέλο μία λαμαρίνα με λίγο ελαιόλαδο και την απλώνουμε.
Περνάμε με το πινέλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνειά της. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το ένα τρίτο από όλα τα υλικά: πρώτα τη μοτσαρέλα, στη συνέχεια τις φέτες προσούτο, τα ψιλοκομμένα σύκα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 15-18 λεπτά. Την αφαιρούμε και μοιράζουμε το ένα τρίτο από τη ρόκα και τις φλοίδες παρμεζάνας. Την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κάνουμε το ίδιο και με τις δύο υπόλοιπες μπάλες ζύμης και τα υλικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ