Γενέθλια για την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου!


Τα 161α της γενέθλια γιόρτασε την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, η βρετανική Sheffield FC, το ποδοσφαιρικό σωματείο που έχει αναγνωριστεί ως αρχαιότερο στον κόσμο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

Ήταν 24 Οκτωβρίου του 1857 όταν δύο μέλη της τοπικής ομάδας κρίκετ Old Harrovians, οι Ναθάνιελ Κρέσουικ και Ουίλιαμ Πρεστ, ίδρυσαν την ποδοσφαιρική ομάδα Sheffield FC (Σέφιλντ), αφού είχαν προηγηθεί κάποιοι άτυποι αγώνες ποδοσφαίρου, χωρίς επίσημους κανονισμούς.

Οι δύο αθλητές καθιέρωσαν και τους κανόνες του παιχνιδιού, που σήμερα αποκαλούνται «Κανόνες του Σέφιλντ» (Sheffield Rules) και οι οποίοι είχαν σημαντική επιρροή στο πώς αναπτύχθηκε το σύγχρονο παιχνίδι ποδοσφαίρου. Μεταξύ άλλων εισήγαγαν την έννοια έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος μετά από φάουλ, το κόρνερ και το πλάγιο άουτ στους κανονισμούς του παιχνιδιού.

Έξι χρόνια μετά, δημιουργήθηκαν οι «Κανόνες του Παιχνιδιού», οι οποίοι είχαν ως βάση ορισμένους από τους «Κανόνες του Σέφιλντ». Ωστόσο λόγω των διαφορών των δύο κανονισμών, οι «Κανόνες του Σέφιλντ» συνέχισαν να χρησιμοποιούνται.

Όσο για τους πρώτους αγώνες, ελλείψει αντιπάλων, τα μέλη του συλλόγου έφτιαχναν αυτοσχέδιες ομάδες όπως «ελεύθεροι – παντρεμένοι» ή «επαγγελματίες – διάφοροι».

Το 1860 ιδρύθηκε η γειτονική με τη Σέφιλντ ομάδα Hallam F.C. (Χόλαμ) και στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα τοπικό ντέρμπι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τοπικό ντέρμπι παγκοσμίως.

Το 1863, η Sheffield έγινε μέλος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ενώ η σταδιακή απομάκρυνση της ομάδας από την κορυφή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε με την καθιέρωση του επαγγελματισμού το 1885.

Σήμερα οι «Αρχαίοι» αγωνίζονται στην Northern Premier League, την όγδοη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ