Νετανιάχου: Δεν θα διαλυθεί κανένας Παλαιστινιακός οικισμός στην Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε χθες Τετάρτη ότι κανένας οικισμός στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη δεν θα διαλυθεί, στέλνοντας μήνυμα προς τους εποίκους ενόψει των νέων εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ισραηλινά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων από πλευράς Νετανιάχου σε αντάλλαγμα για τις χειρονομίες υπέρ του Ισραήλ που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει το προσεχές διάστημα το αναμενόμενο εδώ και καιρό σχέδιο της κυβέρνησής του για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατεδαφιστεί κανένας οικισμός στο πλαίσιο του οποιουδήποτε σχεδίου ειρήνης», τόνισε ο Νετανιάχου, που εκφράστηκε στον οικισμό Ρεβάβα στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ επί 50 χρόνια και πλέον.

«Εξάλλου, δεν κάνω διάκριση μεταξύ συγκροτημάτων οικισμών και απομονωμένων οικισμών», συνέχισε. «Αυτοί οι τόποι είναι ισραηλινοί κατά τη δική μου άποψη».

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί κατ’ αυτούς να διαδραματίσει ρόλο έντιμου μεσολαβητή αφού έχει λάβει μέτρα άκρως φιλοϊσραηλινά, πάνω απ’ όλα όταν προχώρησε στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017.Εποικισμός από το 1976 μέχρι σήμερα

Ο εποικισμός από το Ισραήλ τόσο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όσο και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ — ο οποίος είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου — συνεχίστηκε επί των ημερών όλων των ισραηλινών κυβερνήσεων από το 1967 μέχρι σήμερα.

Πάνω από 600.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους — και, πολύ συχνά, έρχονται σε προστριβές και εμπλέκονται σε συγκρούσεις μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προηγούμενων πρόωρων εκλογών του Απριλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι εάν επανεκλεγόταν θα προχωρούσε στην προσάρτηση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Αφού απέτυχε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό στις διαπραγματεύσεις με κόμματα της θρησκευτικής δεξιάς που διεξήγαγε μετά τις εκλογές, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στο κόμμα του, το Λικούντ, να προωθήσει τη διάλυση της Κνέσετ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, για να αποφύγει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να αναθέσει σε κάποιον άλλον τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτόν. Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ