Με «δώρα» Ελληνικό, ΔΕΗ και δεσμεύσεις για 3,5% πλεόνασμα υποδέχεται την τρόικα ο Σταϊκούρας


Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Και μπορεί η συνάντηση να είναι άτυπη και στο περιθώριο της εκδήλωσης του Economist για την ελληνική οικονομία, ωστόσο οι δανειστές περιμένουν να δουν ένα πρώτο δείγμα γραφής από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο συνέδριο του Economist της προσεχούς εβδομάδας έχουν δηλώσει συμμετοχή ως ομιλητές οι Klaus Regling (ESM), Hans Vijlbrief (EWG), Declan Costello (Κομισιόν), Peter Dohlman (ΔΝΤ) και Nicola Giammarioli επίσης από τον ESM.

Η συνάντηση θα γίνει το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου (Τρίτη και Τετάρτη), λίγο πριν γίνουν στην Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις. Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η πρώτο άτυπος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας. Η προώθηση των μεγάλων έργων με σημείο αναφορά το εμβληματικό Ελληνικό. Οι δανειστές περιμένουν να ακούσουν επιτέλους ένα σχέδιο, άμεσο και αποτελεσματικό, που θα δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να μπουν μπουλντόζες.Σχέδιο άμεσα υλοποιήσιμο για την ΔΕΗ. Η επιχείρηση σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή και οι Ευρωπαίοι θέλουν να ακούσουν κάτι γήινο που θα δίνει απαντήσεις, δεδομένου ότι θεωρούν την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση για την ελληνική οικονομία ως συστημικό κίνδυνο.Ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί με ότι αυτό σημαίνει.

Και μπορεί η συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών να έχει περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, εντούτοις είναι σίγουρο θα τεθούν τα όρια για την κυβέρνηση, μέσα στα οποία θα μπορεί να κινηθεί. Η επίσημη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα τοποθετείται, δεν έχει οριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία, για τα μέσα του Σεπτεμβρίου, μετά την ΔΕΘ και μετά το Eurogroup.

Το στίγμα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στην οικονομία έχει ήδη δώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας».

Παράλληλα έχει υποστηρίξει ότι «κεντρική επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με υγιή, δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα. θα προχωρήσουμε στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας».Φοροελαφρύνσεις

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σημαντικές φοροελαφρύνσεις, έστω και αν αυτές πάνε από την επόμενη χρονιά. Ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία με την τρόικα, έτσι ώστε να μην συνεχιστεί το κακό προηγούμενο με την προηγούμενη κυβέρνηση που προχώρησε μονομερώς σε παροχές.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ