Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας ακύρωσε “επ’ αόριστον” τη συνάντηση με Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες, αντιμέτωπος με ολοένα πιο σθεναρή αντίσταση στην ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό ζήτημα, ακύρωσε το ραντεβού που προγραμματιζόταν να έχει σήμερα Δευτέρα στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του.

Ανακοίνωση της κυβέρνησης διευκρινίζει ότι η συνάντηση αναβλήθηκε επ’ αόριστον εν μέσω της «σεναριολογίας» περί της υπογραφής διμερούς συμφωνίας για το μεταναστευτικό ζήτημα και διαβεβαίωσε πως δεν έχει «την πρόθεση» να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση αναβλήθηκε. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Γουατεμάλας ώστε να ληφθούν σθεναρά και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα, πηγές στις δύο πρωτεύουσες ανέφεραν ότι επρόκειτο να συναφθεί συμφωνία βάσει της οποίας η Γουατεμάλα θα χαρακτηριζόταν «ασφαλής τρίτη χώρα», όπου μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου αλλά και να επαναπροωθούνται από τις αμερικανικές αρχές.

Η κυβέρνηση του Μοράλες, η οποία είχε ανακοινώσει την επίσκεψη του αρχηγού του Κράτους στην Ουάσινγκτον την περασμένη Πέμπτη, για να εξεταστούν θέματα όπως «η μετανάστευση και η ασφάλεια», προτίμησε να τηρήσει απόλυτη σιωπή για το τι ακριβώς θα συζητείτο στο ραντεβού του γουατεμαλτέκου προέδρου με τον Τραμπ. Η επίσημη σιγή επέτεινε τη «σεναριολογία» περί της υπογραφής συμφωνίας για το μεταναστευτικό ζήτημα, πολύ περισσότερο καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Γουατεμάλα είχαν παραδεχθεί πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις γι’ αυτή.

Η πολεμική θέριεψε στη Γουατεμάλα ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα ως τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο θα κριθεί εάν θα είναι η υποψήφια ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, η Σάντρα Τόρες, ή ο υποψήφιος της δεξιάς, ο Αλεχάντρο Γιαματέι, εκείνη ή εκείνος που θα διαδεχθεί τον Μοράλες στην προεδρία τον Ιανουάριο.

Οι πολέμιοι της πιθανολογούμενης διμερούς συμφωνίας για το ζήτημα της μετανάστευσης επισημαίνουν ότι η Γουατεμάλα δεν είναι δυνατόν να υποδέχεται μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, αφού είναι η ίδια ένα από τα κράτη προέλευσης των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στο «αμερικανικό όνειρο».

Επρόκειτο να εξεταστούν το απόγευμα της Κυριακής τρεις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας εναντίον της ενδεχόμενης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της μετανάστευσης — την οποία έχουν ήδη απορρίψει τόσο η Τόρες, όσο και ο Γιαματέι.

Για τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γουατεμάλα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «ασφαλής» χώρα. «Η νομοθεσία στη Γουατεμάλα (…) δεν επιτρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ εκείνων που ζητούν προστασία από τη βία ή σοβαρές απειλές για την ασφάλειά τους και των άλλων» μεταναστών, εξήγησε η Χουλιάνα Κάνο Νιέτο, υποδιευθύντρια του προγράμματος της ΜΚΟ για την αμερικανική ήπειρο.

Η κυβέρνηση του Τραμπ ανέστειλε τον Μάρτιο τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στα κράτη του λεγόμενου «βορείου τριγώνου» της κεντρικής Αμερικής (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα) όπως απαίτησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου, που κατηγορεί τις κυβερνήσεις τους ότι δεν κάνουν «τίποτα» για να εμποδίσουν τους μετανάστες να πηγαίνουν στις ΗΠΑ.

Η φτώχεια — που πλήττει το 59% των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουατεμάλας — και η βία των συμμοριών ωθούν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, να φεύγουν προς αναζήτηση καλύτερης ζωής στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here