«Ανατολίτικο παζάρι» από Ερντογάν: Το μήνυμα σε Μητσοτάκη και οι απειλές

Αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας όμως πως θα περιμένει τις κινήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώ επέμεινε για τη στάση της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

«Τι είδους κατάσταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι είδους εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας τη μεταξύ μας συνομιλία, χρησιμοποιήσαμε ωραίες εκφράσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Ελπίδα μου είναι οι ίδιοι να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, αν προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα βελτιωθούν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος χθες στους διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, υποστηρίζοντας πως «έχουμε εργαστεί για κάτι τέτοιο. Και μαζί με αυτές τις προσπάθειες θα γίνουν και αμοιβαίες συνομιλίες. Τι θέλει η Ελλάδα από εμάς στη νέα εποχή; Τι θέλουμε εμείς από την Ελλάδα; Οι επιτροπές και οι αρμόδιοι θα τα συζητήσουν όλα αυτά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος μετά από αυτά τα θετικά μηνύματα υπενθύμισε πως τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας βρίσκονται γύρω από την Κύπρο, όπως και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

«Εμείς προχωράμε στα βήματά μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πραγματοποιεί γεώτρηση στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), η οποία καταχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 2004. Έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα σε πόρους στην περιοχή», είπε ο «σουλτάνος» εκτοξευόντας απειλές.


Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ