Γαλλία: Παραιτήθηκε μετά το σάλο ο υπουργός που οργάνωνε χλιδάτα δείπνα με χρήματα φορολογουμένων


Τι δήλωσε ο ίδιος μετά το σάλο

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί, που βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων για τις υπερβολικές δαπάνες του, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη γαλλική κυβέρνηση σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι είναι θύμα ενός «μιντιακού λιντσαρίσματος».

«Οι επιθέσεις και το μιντιακό λιντσάρισμα σε βάρος της οικογένειάς μου με οδήγησαν σήμερα στην απόφαση να κάνω ένα βήμα πίσω (…) υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ σήμερα το πρωί» σημειώνει ο υπουργός σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του ενημερωτικού ιστότοπου Mediapart, που είχε αποκαλύψει την οργάνωση «χλιδάτων ιδιωτικών δείπνων» από τον ντε Ρουζί και πολυδάπανες ανακαινίσεις στην κατοικία του, όταν ήταν πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης το 2017 και το 2018.

Ο ιστότοπος δημοσίευσε φωτογραφίες που, σύμφωνα με τους συντάκτες, προέρχονταν από τα γεύματα που οργάνωνε ο υπουργός με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων, όπου σερβίρονταν αστακός και κρασί κόστους 100-550 ευρώ το μπουκάλι.

Ο παραιτηθείς πολιτικός κατηγορεί το Mediapart «ότι μου επιτέθηκε βασιζόμενο σε κλεμμένες φωτογραφίες, κουτσομπολιά, προσεγγίσεις και πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον ρόλο μου».

Σε μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, ο ντε Ρουζί έγραψε μεταξύ άλλων ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι «η προσπάθεια που απαιτείται για να δώσει μάχη εναντίον όσων του προσάπτουν» σημαίνει ότι δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί τα υπουργικά καθήκοντά του «ήρεμα».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου» τονίζει ο ντε Ρουζί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επίμαχα δείπνα διεξάγονταν μαζί με άλλες πολιτικές, επιχειρηματικές και μιντιακές προσωπικότητες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Η διαμάχη για τον ντε Ρουζί επέτεινε τις επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι δηλαδή δεν έχει καμία επαφή με τους απλούς πολίτες και είναι ελιτιστική.

Ο ντε Ρουζί είναι ο τέταρτος κατά σειρά υπουργός που παραιτείται, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε καθήκοντα το 2017, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ