Συναγερμός στην εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ, μετά την επίθεση κατά των τεσσάρων γυναικών των Δημοκρατικών


Μετά τις τοξικές αναρτήσεις που έκανε στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παροτρύνοντας έγχρωμες γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι μέλη του Κογκρέσου «να επιστρέψουν» στις χώρες τους, η προεκλογική του εκστρατεία κινητοποιήθηκε προκειμένου να μετατρέψει την επίθεση κατά των τεσσάρων εγχρώμων γυναικών σε ένα ευρύτερο… πατριωτικό μήνυμα, σχολιάζει το «Politico».

Από το βράδυ της Κυριακής, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, τον παρουσιάζει ως έναν υπερασπιστή της αμερικανικής υπερηφάνειας.

“Ο πρόεδρος Τραμπ αγαπάει αυτή την χώρα [και] δεν του αρέσει όταν εκλεγμένοι αξιωματούχοι την δυσφημούν συχνά, δήλωσε ο Τιμ Μουρτό διευθυντής επικοινωνίας στην προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τραμπ.

Από χθες το πρωί ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά κι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζουν τις αναφερόμενες γυναίκες βουλευτές των Δημοκρατικών [Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ (Νέα Υόρκη), Ιλάν Ομάρ (Μινεσότα), Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν) και Αγιάνα Πρίσλεϊ (Μασαχουσέτη)] ως άτομα με επικίνδυνες ιδεολογίες, αναπαράγοντας τις αναρτήσεις που έκανε στο Twitter, o Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ χαρακτηρίζοντας τες, ως “μία ομάδα κομουνιστών.”

Από χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος Τραμπ επικέντρωσε την προσοχή του σε μια σειρά από σημεία λεκτικής προσοχής, σχετικά με τα αρχικά του σχόλια, τα οποία και συζητούσε στον Λευκό Οίκο, ενώ παρουσίασε ένα τροποποιημένο πλαίσιο προβληματισμού το οποίο κι αναπτύχθηκε από την προεκλογική του εκστρατεία και τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του, κατά το προηγούμενο 24ωρο, μετά το αρχικό του σχόλιο.

Η κεντρική ιδέα αυτής της πολιτικής πλέον τοποθέτησης, είναι ότι “οι Δημοκρατικοί έχουν κατακλυστεί από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιπαθούν την Αμερική.”

“Το ζήτημα που ήθελα να θίξω ήταν ότι αν δεν είστε ευτυχισμένοι εδώ, μπορείτε να φύγετε,” έγραφε ένα σημείο της λεκτικής τοποθέτησης του Αμερικανού προέδρου.

“Θέλουν την Αμερική να γίνει ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ,” τόνιζε ένα άλλο σημείο.

Η εξέλιξη της τοποθέτησης του Αμερικανού προέδρου, από τα μηνύματα που ανάρτησε την Κυριακή στο Twitter, μέχρι τα συγκεκριμένα σημεία των λεκτικών τοποθετήσεων στις δημόσιες δηλώσεις του, που επεξεργάστηκαν οι σύμβουλοί του, αποτελεί ένα μικρό δείγμα των προσπαθειών της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς βαδίζουμε προς την καρδιά του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Παρά ο γεγονός ότι τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να ακολουθούν πάντα το πολιτικό ένστικτο του Αμερικανού προέδρου, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι θα πρέπει να βρουν τρόπους “χαρτογράφησης” των εκρήξεων του Τραμπ, ώστε αυτές να ενσωματώνονται στα ζητήματα που προωθεί η προεκλογική εκστρατεία και τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορούν να του εξασφαλίσουν την επανεκλογή του.

Σε ρεαλιστικό πολιτικό επίπεδο, αρκετά μέλη της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Τραμπ, αλλά και πολιτικοί του σύμμαχοι στον Λευκό Οίκο απογοητεύτηκαν από την επίθεση που πραγματοποίησε την Κυριακή, μέσω του Twitter.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι τέσσερις γυναίκες, μέλη του Κογκρέσου με το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να γυρίσουν “στις χώρες από τις οποίες ήρθαν και στις οποίες κυριαρχεί το έγκλημα.”

Ωστόσο, τρεις από τις τέσσερις γυναίκες έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, ενώ και οι τέσσερις γυναίκες είναι Αμερικανοί πολίτες.

Επιπρόσθετα, καμία από αυτές, δεν είναι σοσιαλίστρια.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει κι άλλα αρνητικά σχόλια, τόσο ως προεδρικός υποψήφιος, όσο και στην διάρκεια της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του. Τα σχόλια αυτά έτυχαν αρνητικής κάλυψης από τα ΜΜΕ, ενώ η χρονική στιγμή κατά την οποία έγινε η επίθεσή του κατά των τεσσάρων γυναικών – βουλευτών των Δημοκρατικών μέσω Twitter, προκάλεσε περισσότερα αρνητικά σχόλια σε πολιτικό προεκλογικό επίπεδο.

Αρκετοί από τους συμβούλους του προέδρου Τραμπ, αλλά και πολιτικοί του σύμμαχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους, ότι ο πρόεδρος καταργεί την δουλειά που έγινε σε προεκλογικό επίπεδο κατά τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να δημιουργηθεί το αφήγημα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Σύμφωνα με το αφήγημα αυτό, οι επερχόμενες εκλογές έχουν το χαρακτήρα της επιλογής, μεταξύ ενός προέδρου που αγαπάει την Αμερική και τον καπιταλισμό κι ενός Δημοκρατικού Κόμματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάληψής του από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι μισούν την Αμερική κι απεχθάνονται τον καπιταλισμό.

Οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter προκάλεσαν επίσης, την πολιτική συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων γύρω από τις τέσσερις γυναίκες, παρά την κλιμάκωση των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων μεταξύ της προέδρου του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι και της ίδιας ομάδας των γυναικών.

Η Πελόζι ανησυχεί για το ενδεχόμενο άσκησης μιας πολιτικά έντονης επιρροής από την προοδευτική ομάδα των τεσσάρων γυναικών προς άλλους μετριοπαθείς βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο διατάραξης των υφιστάμενων ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών, καθώς η ανατροπή τους θα έθετε σε κίνδυνο την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

“Είμαι απογοητευμένος από την εμπλοκή [του Τραμπ] στην προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών. Οτιδήποτε κάνει ο πρόεδρος προκαλώντας αντιπερισπασμό από ένα μεγαλύτερο ζήτημα, είναι πάντοτε ένα “δώρο” στους Δημοκρατικούς, δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που μιλάει τακτικά με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η Κυριακή ήταν πρώτη ημέρα (από την έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής του Τραμπ στο Ορλάντο της Φλόριντα) κατά την οποία, η εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τραμπ αμέσως μετά τις αναρτήσεις του στο Twitter, τέθηκε σε επιφυλακή προκειμένου να ελέγξει, αλλά και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το επεισόδιο αυτό θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο δράσης για τα νέα στελέχη της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Τραμπ, καθώς προετοιμάζονται για την είσοδό τους, στην προεκλογική εκστρατεία.Οι τέσσερις βουλευτίνες των Δημοκρατικών αντεπιτίθενται

Οι τέσσερις Αμερικανίδες Δημοκρατικές βουλεύτριες, ανταπάντησαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσινγκτον.

«Δεν θα εξαναγκαστούμε να σωπάσουμε», τόνισε η μαύρη βουλεύτρια της Μασαχουσέτης, Αϊάνα Πρέσλι, η οποία κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι δεν έχει τη «χάρη, την ενσυναίσθηση, την συμπόνια και την ακεραιότητα που προϋποθέτει» το αξίωμα.

«Ενθαρρύνω όμως τους Αμερικανούς (…) να μην τσιμπήσουν το δόλωμα», πρόσθεσε η ίδια, βλέποντας στις επιθέσεις του δισεκατομμυριούχου μια προσπάθεια «περισπασμού», να αποσπαστεί η προσοχή από «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί».

Επίσης στόχος των προεδρικών αναρτήσεων, η Ιλάν Ομάρ κατηγόρησε από την πλευρά της τον Τραμπ, δράστη κατ’ αυτήν μιας «ανοικτά ρατσιστικής επίθεσης εναντίον τεσσάρων εγχρώμων βουλευτριών», ότι προωθεί τις ιδέες των «λευκών εθνικιστών», της άκρας δεξιάς στις ΗΠΑ.

Η βενιαμίν του Κογκρέσου, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, είπε πως δεν της προκάλεσε «έκπληξη» η «ρητορική» του προέδρου, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για ρατσισμό ήδη πολύ πριν γίνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η μουσουλμάνα βουλεύτρια του Μίσιγκαν Ρασίντα Τλάιμπ από την πλευρά της απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αρχίσει διαδικασία παύσης του προέδρου Τραμπ και παραπομπής του ενώπιον της δικαιοσύνης — πρόταση που διχάζει το Δημοκρατικό κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από Politico


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ