Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις 120 δόσεις

Στο τραπέζι η μείωση του επιτοκίου στο 3% και της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες και θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πρόκειται για τα νομοσχέδια για την οργάνωση του κράτους, το φορολογικό νομοσχέδιο και τελευταίο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε αυτό όμως στο οποίοι έχουν εστιάσει οι θεσμοί είναι το φορολογικό, καθώς προβλέπονται σε βάθος τετραετίας ελαφρύνσεις που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίε, η κυβέρνηση εξετάζει δυο σενάρια καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνεννοήσεις με τους θεσμούς.

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κατάθεση ενός μίνι φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στις 120 δόσεις και διάφορες φορολογικές φιλοαναπτυξιακές διατάξεις και την κατάθεση των βασικών αλλαγών στην φορολογία εισοδήματος και τον ΈΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο μαζί με τον προϋπολογισμό.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάθεση τις επόμενες ημέρες όλων των διατάξεων μαζί με τις μειώσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Ο… πονοκέφαλος

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ρύθμιση φαίνεται ότι δεν πάει καλά και προς το παρόν δικαιώνονται οι θεσμοί για τις εκτιμήσεις τους.

Σύμφνωα με τα τελευταία διαθέσιμαστοιχεία, έως τώρα έχουν επικυρωθεί 189.500 αιτήσεις για συνολικά χρέη-κεφάλαιο και προσαυξήσεις-1,6 δις. ευρώ ενώ οι εισπράξεις προσεγγίζουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι:

  • Η μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 ευρώ σε 20 ευρώ για όσους έχουν οφειλές έως 3000 ευρώ. Σήμερα κάποιος που οφείλει 3000 ευρώ, μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 δόσεις (3000/30 ευρώ). Με το νέο σύστημα οι δόσεις θα αυξηθούν σε 120, με το ποσό κάθε δόσης να ανέρχεται σε 25 ευρώ. Αντίστοιχα κάποιος που χρωστάει 2500 ευρώ, μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 120 δόσεις καταβάλλοντας 21 ευρώ τον μήνα.
  • Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% ή 4%.
  • Ευνοϊκότερο πλαίσιο με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στις ρυθμίση. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρή, καθώς οι δόσεις που «βγάζει» το σύστημα δεν ξεπερνούν τις 24. Σημειώνεται πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προέβλεπετην αύξηση των δόσεων για τις επιχειρήσεις σε 120, δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ