EKTAKTΟ: Ισχυρός σεισμός στην Αττική με επίκεντρο τη Μαγούλα


Αναφορές για εκτεταμένες ζημιές στην Αττική – 5.1 Ρίχτερ η τελική εκτίμηση του σεισμού στις 14.13 μ.μ.

Ειδικότερα το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται στα 4 χλμ. βορείως της Μαγούλας και το εστιακό της βάθος στα 23 χλμ. σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός με αποτέλεσμα κάτοικοι της πρωτεύουσας να βγουν στους δρόμους πανικόβλητοι. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στις τηλεπικοινωνίες, μετά τον ισχυρό σεισμό.

Αναακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Ακολουθία μετασεισμών

Μετά την πρώτη σεισμική δόνηση ακολούθησε αριθμός μετασεισμικών δονήσεων με ισχυρότερη αυτή στις 15.11 μεγέθους 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Προηγουμένως στις 14.42 είχε σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 3,8R. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και έχουν ξεπεράσει τους 10.

Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός – Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούς

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 13 χλμ εκτιμά ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης, σε δηλώσεις του στον Σκάι. Τοποθέτησε το επίκεντρο στο δυτικό κομμάτι του ρήγματος που έδωσε τον μεγάλο σεισμό 6,1 Ρίχτερ το 1999, κοντά στην περιοχή του Θριάσιου.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι ήταν ο κύριος σεισμός», τόνισε ο κ. Τσελέντης. Επεσήμανε ότι θα έχουμε μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα, ιδιαίτερα ισχυρή, λόγω του μικρού εστιακού βάθους, για αρκετό καιρό, ίσως και για μήνες.

Ζημιές στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά και δυο καταρρεύσεις κτιρίων

Ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού σημειώθηκε πτώση σκελετού κατασκευής σε μήκος αρκετών μέτρων, ενώ σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι κατέρρευσαν δυο εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Μια έγκυος ελαφρά τραυματίας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια τουρίστρια έγκυος στον 6ο μήνα κύησης τραυματίστηκε από πτώση σοβά κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού. Η άτυχη τουρίστρια βρισκόταν στο Αρχαιολογικό μουσείο.

Δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς στην Αθήνα – Σε ετοιμότητα Πυροσβεστική και Αστυνομία

Όπως μεταδίδει ο Ant1, με εντολή των επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής πληρώματα και οχήματα των υπηρεσιών έχουν βγει στους δρόμους, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση και να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Η πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς στο κέντρο της Αθήνας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ