Πρόκληση από το ψευδοκράτος:  Όσο δεν μας εμποδίζουν δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία

Αλλεπάλληλες προκλήσεις από την Τουρκία και την ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα στην επέτειο από τον Αττίλα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να διαμηνύει πως ό,τι απόφαση και να πάρει οποιοσδήποτε, η Τουρκία θα συνεχίσει δραστηριότητές της στη Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την κοινή ανακοίνωση των 4 κοινοβουλευτικών κομμάτων για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι με ισχυρό τρόπο ανακοίνωσαν σε όλο τον κόσμο ότι η Εθνοσυνέλευση δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας ή των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ό,τι απόφαση και να πάρει ο οποιοσδήποτε, όποια εμπόδια κι αν προσπαθήσει να βάλει ο οποιοσδήποτε, όπως ανακοινώθηκε σε αυτή τη δήλωση (των 4 κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης) η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο με την ίδια αποφασιστικότητα και δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κ. Οκτάι.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η δήλωση η οποία ανακοινώθηκε πριν από την ‘’εορτή της ειρήνης και δημοκρατίας της 20ης Ιουλίου’’ (επέτειος εισβολής) αποτελεί ισχυρή έκφραση ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνους τους Τ/Κ».

Συνεργασία με την Κίνα

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δεν απέκλεισε συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση για το αν γίνονται συνομιλίες με τις χώρες αυτές, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται επαφές, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» ξεκινά γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες καθώς επίσης ότι το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» κατεβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στον επόμενο μήνα.

«Ο Αττίλας μας έβγαλε από το σκοτάδι»

Στο παιχνίδι των προκλήσεων και πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ο οποίος στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ανάφερε ότι θα συνεχίσουν αυξάνοντας τις δραστηριότητές τους στο θέμα των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, ενώ θα συνεχίσουν και τις ενέργειες για να ανοίξουν τα Βαρώσια σε όσους έχουν δικαίωμα (επιστροφής και εγκατάστασης) μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

Η μέρα που ξημέρωσε στις 20 Ιουλίου 1974, ισχυρίστηκε, έβγαλε τους Τ/κ από το σκοτάδι στο φως, τους έσωσε από το να εξαλειφθούν και τους έκανε έναν «λαό» με «κράτος». Ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη θέση του για λύση δύο κρατών, λέγοντας «εμείς θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο κι εκείνοι τον δικό τους».

Την ίδια ώρα η Τουρκία με ένα βίντεο και ένα μήνυμα στο twitter αναφέρεται στην μαύρη επέτειο προβάλλοντας εικόνες από την εισβολή στην Κύπρο 45 χρόνια μετά. Όπως γράφει το sigmalive.gr, oι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να είναι παρούσες –και μετά από μισό αιώνα- στην Κύπρο και τη Μεσόγειο. Το βίντεο ξεκινάει με εικόνες αρχείου, «αποτυπώνοντας τον πόνο που βίωναν οι Τ/Κ πριν από την εισβολή μέχρι και το 1974, οπότε η Τουρκία επεμβαίνει και φέρνει τη χαρά, την ανακούφιση και τα τραγούδια στους Τουρκοκύπριους». Το βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με αυτό το βίντεο είναι ότι από το 1974 που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφεραν την «ειρήνη» στο νησί μέχρι και σήμερα αποτελούν τον εγγυητή της ενότητας, της σταθερότητας και της ατέρμονης γαλήνης στην Κύπρο.

«Μαζί με τους ήρωες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο πριν από 45 χρόνια, ανακουφίζοντας τους αδελφούς μας από την τυραννία και τον πόνο, τιμούμε παράλληλα με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη όλους τους ήρωες και τους βετεράνους μας», αναφέρεται στο μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που συνοδεύει το βίντεο κλιπ.

Το βίντεο κλείνει δείχνοντας έναν πιλότο F-16 του σήμερα να χαιρετά το γεωτρύπανο Πορθητής στα ανοιχτά της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι χρησιμοποιεί με εκβιαστικό τρόπο τα Βαρώσια.

Εκβιασμός με τα Βαρώσια

«Όταν λέμε ελάτε να συζητήσουμε το θέμα του φυσικού αερίου – το οποίο αποδέχεστε ότι ανήκει και σε μας- για να λάβουμε από κοινού μια απόφαση και μου λες ‘’όχι, δεν συζητώ μαζί σου, είναι κυριαρχικό μου δικαίωμα’’, τότε κι εγώ γιατί να καθίσω και να συζητήσω το θέμα των Βαρωσίων τα οποία είναι κομμάτι του εδάφους της ‘’τδβκ’’ με στρατιωτικό καθεστώς και υπό την κυριαρχία μου; Εάν η ε/κ πλευρά θέλει κάποια πράγματα να είναι διαφορετικά, πρέπει πρώτα να καθίσει και να σκεφτεί η ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι τα Βαρώσια μετατράπηκαν σε σύμβολο του στάτους κβο στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι επομένως μετά από 50 χρόνια, που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και δεν υπάρχει κοινό όραμα των δύο πλευρών, πλέον τα Βαρώσια πρέπει να διευθετηθούν εκτός περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Όπως είπε, επειδή ο «νυν κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων» στα κατεχόμενα έχει ένα κεκαλυμμένο όραμα για τα Βαρώσια σκέφτονται να ανακαλύψουν τα επιστημονικά δεδομένα, να δημιουργήσουν σωστές πολιτικές με βάση τα δεδομένα αυτά και να τις εφαρμόσουν.

Για την ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε εξισορροπητικά βήματα για να μετατρέψει μια μη δίκαιη κατάσταση σε δίκαιη. «Οι δικές μας δραστηριότητες δεν είναι δραστηριότητες εναντίον των δικών τους, είναι δραστηριότητες που επιφέρουν ισορροπία. Πλέον αυτή η ισορροπία έχει επέλθει. Επομένως αυτό που εμείς κάναμε δεν είναι καν μια ελεγχόμενη ένταση επειδή δεν δημιουργούμε ένταση», ανέφερε. Όπως είπε, ενόσω δεν προσπαθεί κανείς να εμποδίσει τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο, δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιήσουν βία.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Δείτε ΕΔΩ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ